NavMenu

Privrednici optimisti - Očekuje se rast izvoza, prometa, ulaganja

Izvor: eKapija Petak, 13.08.2021. 16:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Privrednici u Srbiji optimistično gledaju na privredna kretanja u trećem tromesečju 2021. godine očekujući rast prometa i izvoza, kao i stabilna ulaganja i zaposlenost, pokazala je julska anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti u drugom i očekivanjima u trećem kvartalu tekuće godine.

Rezultati pokazuju da je više od polovine ispitanika u drugom kvartalu ostvarilo rast prometa, skoro trećina je imala isti nivo u odnosu na prethodni, dok je kod svega 15% anketiranih promet smanjen. U trećem kvartalu, čak 85% očekuje isti ili veći promet u poređenju sa realizacijom u drugom kvartalu. Privrednici pokazuju izraženi optimizam za naredni kvartal i u pogledu kretanja izvoza – 39% očekuje rast, a 48 procenata nepromenjenu izvoznu aktivnost u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

U drugom kvartalu 2021. godine, investiralo je 48% anketiranih kompanija. U poređenju sa realizovanim investicijama u prethodnom kvartalu, 91% firmi je ostvarilo isti ili povećan nivo investicija. Očekivanja privrednika za treći kvartal takođe su pozitivna: čak 84% ispitanika planira isti ili veći obim investicija najviše u opremu, građevinske objekte i zemljište.

Zaposlenost je stabilna, u periodu zdravstvene i ekonomske krize sačuvana su radna mesta i poslovna zajednica ne očekuje smanjenje broja radnika u trećem kvartalu.

Najveći deo anketiranih privrednih subjekata u drugom kvartalu 2021. godine iskoristio je kapacitete između 50 i 80%, a ono što može da bude izazov na srednji rok jeste problem likvidnosti. Prema istraživanju PKS, 48% anketiranih kompanija ukazalo je na nedostatak sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a problem likvidnosti očekivano najizraženiji je u oblasti turizma i ugostiteljstva.

U prvoj polovini 2021. godine nastavljen je, ali i intenziviran proces ekonomskog oporavka Srbije, započet u drugoj polovini prethodne godine. Inicijalna projekcija NBS za 2021. godinu je rast BDP-a od oko 6,0% i sudeći prema intenzitetu privrednog razvoja u prvoj polovini tekuće godine, ova projekcija će najverovatnije biti dostignuta. Tome u prilog govore i projekcije međunarodnih finansijskih institucija poput MMF, Svetske banke itd, koje su na početku godine bile znatno pesimističnije u svojim procenama, da bi ubrzo zatim korigovale naviše svoje prvobitne projekcije. Polovinom tekuće godine, gotovo sve pomenute institucije svrstale su Srbiju u kategoriju zemalja koje će u tekućoj godini zabeležiti rast privredne aktivnosti u intervalu 5-6%.

Anketa je rađena na uzorku od 1.385 privrednih subjekata koji su u julu zapošljavali oko 290.000 radnika, a u drugom tromesečju ostvarili izvoz vredan 3,1 mlrd EUR. Petina anketiranih je sa stranim osnivačkim kapitalom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.