NavMenu

Beo čista energija: Za tri godine stara deponija u Vinči postaće zelena površina, sa sistemom za sakupljanje deponijskog gasa koji će se pretvarati u energiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.08.2021. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: wiklander/shutterstock.com)
Nedavni požar na deponiji u Vinči izazvao je burne reakcije, kako među građanima, tako i nadležnima. Dok dogašavanje i dalje traje, razmere ekološke katastrofe nisu poznate, ali ni odgovorni. Zbog ovakvih situacija svi iščekuju najavljeno zatvaranje stare deponije i otvaranje nove.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u martu ove godine rekao je da je stara deponija u Vinči bila najneuređenija deponija komunalnog otpada u ovom delu Evrope i naveo da je tokom 40 godina godišnje deponovano 500.000 tona otpada. U tom periodu odatle je emitovano četiri milijarde tona metan-gasa u atmosferu.

Podsetimo, Grad Beograd, Beo čista energija doo i konzorcijum SUEZ Grupe S.A.S. i I-Enviroment Investment Ltd potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu u čilju pružanja usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada na deponiji Vinča.

Ona bi, prema projektu, trebalo da bude potpunosti preoblikovana sa novom sanitarnom deponijom, postrojenjem za dobijanje energije iz otpada i modernim postrojenjem za tretman i reciklažu građevinskog otpada i otpada od rušenja.

- Za oko tri godine od danas, 42 hektara na kojima se prostire postojeća deponija će postati zelena površina. Nakon sanacije i zatvaranja postojeće deponije, postaviće se sistem za sakupljanje deponijskog gasa koji će biti iskorišćen za proizvodnju energije u postrojenju za energetsko iskorišćenje deponijskog gasa. Zatvaranje deponije, zajedno sa izgradnjom sistema za sakupljanje gasova, zadržaće većinu gasova koja trenutno slobodno odlaze u atmosferu - kažu za eKapiju u kompaniji Beo čista energija.

Povodom saopštenja Ministarstva zaštite životne sredine da nije tačna informacija da preduzeće Beo čista energija čeka njihovu dozvolu o preuzimanju stare deponije u Vinči, te da je reč o drugoj parceli, na kojoj nije izbio požar pojašnjavaju:

- Beo čista energija svakog trenutka očekuje izdavanje dozvole za upravljanje inertnim i građevinskim otpadom, kako bismo, pored dozvole za upravljanje komunalnim otpadom, od JKP Gradska čistoća preuzeli i aktivnosti na odlaganju ovog otpada na novoizgrađenu posebnu deponiju ili ga iskoristili za ponovnu upotrebu nakon tretmana u posebnom postrojenju za tretman građevinskog otpada.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.