NavMenu

Vinarija Vrt može da se pohvali nagrađivanim vinima sa peska, a cilj je najbolji pinot grigio na svetu (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 11.08.2021. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)
Kada se kaže "vina sa peska", jasno je da se misli na sever naše zemlje, i to na sever Bačke, gde se prostire i Riđičko vinogorje u okolini Sombora. Poseban spoj vetrova, sunca i pozicije, kao i veliki broj sunčanih dana, opredelili su porodicu Tripković za vinogradarstvo 2011. godine.

- Tradicija duga nekoliko generacija u proizvodnji grožđa i vina nas je uvela u svet vinarstva, gde smo 2016. godine, kao vinarija Vrt, počeli sa proizvodnjom vina sa riđičkog peska. Želeli smo da nastavimo pradedinu i dedinu tradiciju vinarstva, ali nas je vodila i posebna ljubav prema prirodi, kao i prema božanskom nektaru, vinu - kaže za eKapiju Radoslav Tripković.

Vinogradi su trenutno na više od tri hektara, a najzastupljeniji su sauvignon blanc i muscat giallo (žuti muskat). Prinos grožđa je oko 30 tona, a kapacitet vinarije je 50.000 boca.

- Posebno vino koje bismo istakli je Pesak sivi, tj. belo vino pinot grigio, koje je naše najbolje vino i naša najveća ljubav. Predivno belo vino sa peska od crvenog (sivog) grožđa. Retka sorta u Srbiji, a pogotovo na pesku. To je naše najnagrađivanije vino - ističe Tripković.

Porodica sa posebnom pažnjom uzgaja grožđe, a potom i pravi vino, pa je kvalitet prepoznat i nagrađen. Mogu da se pohvale i ovogodišnjim zlatom za pomenuti Pesak sivi na BIWCF.

U svom portfoliju imaju i vina od sorti frankovka i sauvignon blanc, a proizvode i penušavce i aromatizovana vina.

- Planovi su proširenje zasada na pet hektara i da napravimo najbolji pinot grigio na svetu - poručuje Radoslav Tripković.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Vinarija Vrt
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.