Izvor: Gradnja.rs | Utorak, 10.08.2021.| 13:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova zgrada Palate pravde u Novom Sadu biće prvi "zeleni" objekat u pravosudnom sitemu Srbije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: photosmatic/shutterstock.com)
U Novom Sadu kreće izgradnja pravosudnog objekta koji ide u susret trendu smanjenja emisije ugljen dioksida.

Palata pravde biće sagrađena na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog u centru grada, u bloku u kome se nalazi postojeći objekat suda. Oivičen ulicama sa jedne, a sa druge dvorištem koje koriste stanari okolnih zgrada, ovaj objekat od oko 10.000 kvadratnih metara zahtevao je specifičan pristup oblikovanju pa je tako prema ulicama objekat projektovan kao poslovni, odnosno javni.

- Transparentnost kao ideja savremenih pravosudnih objekata naznačena je materijalizacijom fasade. Na fasadi se pojavljuju i elementi koji ukazuju da se tu nalaze dve važne institucije, sud i tužilaštvo - kaže autor projekta arhitekta Miodrag Trpković iz beogradskog biroa Domaa.

"Zelena"fasada prema dvorištu

Transparentnost kao ideja savremenih pravosudnih objekata naznačena je materijalizacijom fasade.

Fasada prema dvorištu će biti "zelena". Biljke će preovladati na fasadi prema parku i stanari okolnih zgrada će koristiti i deo parka koji formalno pripada ovom pravosudnom objektu. Tu ideju podržalo je i Ministarstvo pravde i neposredni korisnici, pravosudni organi u Novom Sadu.

- Takvim pristupom ovaj pravosudni objekat ide u susret trendu smanjenja emisije ugljen dioksida, i postaće prvi zeleni objekat u pravosudnom sistemu Srbije - kaže Trpković.

Staklo i zelena fasada

Palata pravde gradiće se u okruženju posleratnih objekata, projektovanih u različito vreme i u arhitektonskom smislu nemaju iste korene. Ta različitost u okruženju kao i karakter novog objekta opredelili su autora da koristi, u arhitektonskom smislu, neutralne materijale u oblikovanju.

- Staklo, kao dominantan način materijalizacije, uvek je dobar izbor - kaže autor projekta.

Pored stakla, na fasadi će se nalaziti alukobond, pikovana fasada i "zelena" fasada. Konstrukcija objekta je rađena u armiranom betonu. Obezbeđenje susednih objekata radi se dijafragmama, a skeletni sistem sa armirano betonskim jezgrima je osnov konstrukcije objekta.

Najveći izazov je uklopiti sve elemente u projekat i napraviti dobar kompromis.

- Uobičajeno je da su zahtevi korisnika uvek iznad prostornih mogućnosti koja pruža lokacija. Predviđeni budžet je, neosporno, veoma važan element o kome morate voditi računa i koji vas na izvestan način ograničava. Najveći izazov je uklopiti sve te elemente u projekat i napraviti dobar kompromis - kaže kaže arhitekta Miodrag Trpković.

Dizajn i materijalizacija enterijera prati specifičnu funkciju objekta. Enterijer će biti moderan i usaglašen sa specifičnim zahtevima za ovu vrstu objekata.

Povećanje efikasnosti sudova

Objekat je projektovan po Evropskim standardima i savremen je kako u funkcionalnom smislu tako i u tehnološkom smislu. To se odnosi na koncepciju, opremu koja ce biti implementirana, sisteme instalacija i bezbedonosne sisteme.

- Projekat pravosudnog objekta u Novom Sadu rađen je u sklopu Projekta "Judicial Infrastructure Assessement Republic of Serbia" koji je finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji. Izradi tehničke dokumentacije za objekat u Novom Sadu prethodile su analiza Pravosudnih objekata, njihovog kapaciteta, opremljenosti, funkcionalnosti i usaglašenosti sa zahtevima savremenog pravosuđa – kaže Trpković.

Dodaje da je dopunjeno uputstvo za projektovanje sudskih objekata i urađeno uputstvo za projektovanje objekata tužilaštva. Uputstva za projektovanje su usaglašena sa standardima Evropske unije i ona su bila osnov za formiranje projektnih zadataka za ovaj pravosudni objekat.

- Ovakav pristup, u infrastrukturnom smislu, treba da osavremeni i poveća efikasnost pravosudnih institucija. Ministarstvo Pravde Republike Srbije i pravosudne institucije u Novom Sadu kao neposredan korisnik novog objekta, puno su pomogli oko formiranja projektnog zadatka, i kasnije u realizaciji ovog projekta - kaže autor projekta.

- Verujem da će zbog svega toga objekat uspešno funkcionisati na zadovoljstvo korisnika i zaposlenih – zaključuje Trpković.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE