NavMenu

Četiri najlepša izletišta Fruške gore kojima ćete želeti da se vratite

Izvor: Srbija danas Utorak, 10.08.2021. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Da li treba da odmorite za vikend, na dan ili možda i duže, jedno od mesta je prelepa Fruška gora. Mnogi putevi vode ka kraljici Panonske nizije, koja se nalazi na 60 km udaljenosti od Beograda, i na oko 10 km razdaljine od Novog Sada.

Fruška Gora nalazi se na severu Srbije, a predstavlja ostrvsku planinu, što znači da je ona, nekada davno, bila ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostrvo je ostalo je ostalo bez svog mora, ali mu je u zamenu za to priroda dodelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, izdignute u obliku jednog uskog grebena, dugačkog 75 km, sa kog se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.

Zbog svojih prirodnih bogatstava, ali i kulturno-istorijskog značaja, Fruška gora predstavlja zaštićeno područje.

Kao jedan od pet nacionalnih parkova u Srbiji, osnovan je 1960. godine i svojom lepotom, znamenitostima, a pre svega izletištama, privlači veliki broj turista, najčešće domaćih, ali i stranih.

Iako postoji mnogo delova ove predivne planine koji su posebni, izdvajaju se mesta koja su najbolja za odmor i koja morate posetiti, ukoliko već niste.


Iriški venac

Iriški venac (Foto: Aleksandar Parezanović)Iriški venac

Iriški venac nalazi se na vrhu Fruške gore, smešten je na visini od 502 metara nadmorske visine, a jedno je od najpopularnijih izlezišta ove vojvođanske planine.

Prelepa priroda ovog mesta, uz uređeni deo za kamp i veliko parkiralište, čini ga odličnim mestom za provođenje dana u prirodi, uglavnom uz roštilj, porodicu ili prijatelje. Ono što je posebno kod Iriškog venca jeste veličanstven pogled koji doseže čak do beogradske Avale, a na njemu se nalazi i veliki spomenik Sloboda, podignut 1951. godine, u čast palim borcima i Narodnooslobodilačkoj borbi.


Stražilovo

Stražilovo se nalazi iznad Sremskih Karlovaca i smešten je na 321 m.n.v. Ppopularno je izletište zbog beskrajnog zelenila, mira i prirodne lepote, ali i bogate kulturno-istorijske prošlosti koju baštini.

Na ovom mestu sahranjen je velikan sprskog pesništva, Branko Radičević, a njemu u čast tu je podignut spomenik. Svake godine se i održava manifesticija "Brankovo kolo". Radičević je pohađao obližnju Karlovačku gimnaziju, a slobodne sate voleo je da provodi upravo na Stražilovu, koje ga je inspirisalo.

Ovom mestu, i Branku Radičeviću, Miloš Crnjanski je posvetio stihove jedne od najlepših poema ikada napisanih na srpskom jeziku, pesme "Stražilovo", a pesnička nagrada koja se dodeljuje najboljim od svoje branše još od 1973. godine i nosti istovetan naziv.

Stražilovo ima i planinski centar koji onima koji žele rekreaciju u prirodi pruža mogućnost za najrazličitije aktivnosti, a onima koji žele kvalitetan i miran odmor takođe ispunjava očekivanja. Stražilovo je i obavezna stanica na putu ka Sremskim Karlovcima, pa ga obavezno obiđite ako se uputite njime!


Borkovac

Kraj Fruške gore, ali ne na njoj samoj, u blizini Rume i na samo 60 km od Beograda, nalazi se mesto koje lokalci zovu i "plućima regije", zbog bujne vegetacije i prirodnog okruženja kojima se može pohvaliti. Borkovac je najpoznatiji po Borkovačkom jezeru, koje je glavna lokacija za izlete u ovom mestu.

U izletištu postoji nekoliko kafića, restorana i popularni hotel smešten u borovoj šumi, koji nudi wellness mogućnosti za sve željne kvalitetnog odmora i detoksa. Borkovac spa užitak pretvara u neverovatno iskustvo, s obzirom na pogled na netaknutu prirodu, koji se pruža iz ovog centra. Izletište je domaćin mnogih manifestacija, a najposećenije je u prolećnim danima, posebno za prvomajski uranak.


Popovica

Popovica je poznata jer je ovde start Fruškogorskog maratona. Jedan je od planinskih vrhova vojvođanske planine, a naziv je i naselja u Sremskoj Kamenici.

U ovom izletištu nalazi se malo mesto za kampovanje, jezero i veličanstven pogled na Novi Sad i Dunav koji vijuga severnim delom Fruške Gore. Popovica je popularo izletište na Fruškoj Gori, posebno kod stanovnika okolnih sela i gradova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.