NavMenu

Šta otkriva anketa među poslodavcima - Da li su preduzetnici za rast minimalca i pod kojim uslovima?

Izvor: Beta Ponedeljak, 09.08.2021. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Približno dve trećine privrednika je ocenilo da ima osnova za povećanje minimalne cene rade, ali da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, neophodno je smanjiti poreze i doprinose na zarade, saopštila je danas Unija poslodavaca Srbije.

- Većina poslodavaca, njih 63%, izjasnilo se da je rast minimalne cene rada neophodan, a da je za to neophodno ispuniti nekoliko uslova, a prvi je smanjenje poreza i doprinosa na zarade za šta je glasalo 85% privrednika - navodi se u saopštenju tog udruženja, nakon ankete u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

Dodaje se da taj procenat privrednika koji su za povećanje minimalca predstavlja izuzetno veliki rast u odnosu na samo 15% poslodavaca, koliko je tokom najjače kovid krize u 2020. podržalo njegovo povećanje.

Za povećanje minimalca, kako se navodi, glasao je visok procenat njih i u odnosu na 2018. godinu kada je taj predlog podržalo njih 43% i u odnosu na 2019. kada je taj zahtev podržalo 46% poslodavaca.

Povećanje neoporezivog dela zarade, kao uslova za rast minimalne zarade podržava 55% anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44% preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

Na osnovu ankete među preduzećima, Unija poslodavaca formulisala je nekoliko predloga koji mogu da omoguće održivi rast minimalne cene rada, a prvi je povećanje neoporezivog iznosa, odosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Drugi predlog je da se smanje porezi i doprinosi za sve zaposlene, kao i administrativne procedure i troškovi.

Treći predlog je uvođenje poreskih olakšica za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

Unija poslodavaca će ove predloge izneti na pregovorima sa predstavicima Vlade Srbije i sindikatima koji počinju za nedelju dana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.