NavMenu

Špedicija Globus želi da u Gradiški izgradi i skladište - Raste potražnja za carinjenjem roba i organizacijom transporta

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.08.2021. 13:13
Komentari
Podeli
(Foto: Špedicija Globus)
Bisnode A Dun & Bradstreet Company prošle sedmice uručio je gradiškoj firmi Špedicija Globus sertifikat bonitetne izvrsnosti, kao potvrdu kvaliteta poslovanja. Ova gradiška firma samo je jedna od onih koje su uspjele tokom pandemije sačuvati i unaprijediti poslovanje.

U razgovoru za eKapiju direktorica ove firme Marija Kovačević Osmić kaže da su priznanja, pohvale i nagrade čovjeku uvijek drage, jer su potvrda da je ono što radi dobro i da je to neko primjetio i ocijenio.

- Priznanja sama po sebi nisu cilj, ali podstiču vas da i dalje radite najbolje što možete, i nameću vam odgovornost i obavezu da idete dalje i pomičete vlastite granice. Sertifikat bonitetne izvrsnosti AAA bonitetne kuće Bisnode Dun & Bradstreet, koja analizira i ocjenjuje rad kompanija u više od 20 evropskih zemalja, je zaista veliko priznanje, pogotovo u vrijeme pandemije, koja već traje predugo i čije posljedice još ne možemo sagledati. Mi u Špediciji Globus smo vrlo ponosni što smo i ove godine u društvu najboljih u BiH - kaže naša sagovornica na početku razgovora.

Objašnjava kako su na samom početku pandemije zabilježili pad prometa, odnosno prihoda, jer su mnogi njihovi poslovni partneri obustavili poslovanje. Kako je njihova osnovna djelatnost zastupanje u carinskom postupku, tako im posao u potpunosti zavisi od obima posla komitenata, odnosno od njihovog spoljnotrgovinskog prometa.

- Stanje je bilo neizvjesno i zabrinjavajuće. Međutim, dogodilo se to da su neki granični prelazi zatvoreni za promet roba i sav protok roba je preusmjeren na nekoliko graničnih prelaza, između ostalih na Gradišku i Raču, gdje imamo poslovne jedinice. Na tim prelazima i u carinskim ispostavama Gradiška i Bijeljina organizovan je rad carinskih i inspekcijskih organa tako da su radili 24 sata za sve robe koje su bile prioritet, kao što su hrana, lijekovi, gorivo i sl. Špediterska preduzeća su se morala prilagoditi radu carine i inspekcijskih organa, tako da je to bio najveći izazov. Morali smo organizovati svoj rad u tri smjene sa istim brojem radnika i povećanim obimom posla. Pri tome, bili smo u strahu od nepoznate bolesti. Štitili smo se koliko smo i kako smo mogli i u tom periodu se zaista niko u našem preduzeću nije ni razbolio od Covida-19. Bilo je izuzetno teško, ali izdržali smo i postigli neke neočekivane rezultate u poslu, jer sve smo očekivali od pandemije, osim rasta prometa - ističa Marija Kovačević Osmić.

Kaže da joj je situacija sa zelenim koridorima u toku pandemije izgledala kao vanredno stanje.

- Ali, funkcionisalo je nekako. Nije bilo savršeno, ali završavale su se prioritetne robe i po noći. Inače, imamo i treću smjenu za provoze, jer se roba za tranzit radi i po noći, ali carinjenje robe 24 sata bilo je zaista iscrpljujuće, jer niko u tom lancu nije bio spreman za to.

(Foto: Špedicija Globus)
Promjena trenda u izvozu roba

Špedicija Globus se bavi zastupanjem u carinskom postupku i organizacijom transporta, i u oba segmenta je povećana potražnja u proteklom periodu. Za sada, kako kaže naša sagovornica, mogu izaći u susret svim zahtjevima, odnosno trude se da ih predvide i unaprijed budu spremni za nove poslove.

- To radimo na način da zapošljavamo i edukujemo nove radnike, da smo dobro opremljeni, te da povećavamo carinske garancije od kojih direktno zavisi obim posla koji možemo servisirati. Ali ono što je najvažnije u svakom uspješnom preduzeću je imati dobar tim ljudi koji znaju svoj posao i imaju motivaciju da ga dobro obavljaju.

Što se tiče vrste roba za koje rade izvozno carinjenje, srećna je što to nisu sirovine ili poluproizvodi, nego gotovi i vrlo često visoko razvijeni proizvodi mašinske, papirne i tekstilne industrije, te industrije namještaja.

- To je zaista promjena trenda, u odnosu na vrijeme od prije nekih petnaest godina kada smo najviše izvozili trupce drveta i malo obrađene drvne sortimente.

U narednom periodu žele da prošire poslovanje na još jedan segment špediterskog posla - skladištenje roba. Cilj je izgraditi skladište i iskoristiti sve mogućnosti koje pruža, od privremenog smještaja, carinskog skladišta do distribucije robe za korisnike svojih usluga. Planiraju ulagati u infrastrukturu i razvoj novih poslova iz oblasti logistike.

O carini bez papira

- NCTS sistem, odnosno carina "bez papira" je nešto što u Evropi, Srbiji i mislim čak i u Makedoniji dobro funkcioniše, pa zašto ne bi i kod nas? Trebalo je taj sistem uvesti još prije nekoliko godina kada je donesen novi Zakon o carinskoj politici, ali drugi propisi nisu bili usklađeni i još su na čekanju, tako da se, nažalost, sve stalno odgađa. Kod nas sve sporije i teže ide, ali ići će. Očekujem od NCTS-a da će ubrzati i pojednostaviti protok roba. Osim toga, trebalo bi da ima i nekakvog direktnog ekonomskog učinka za privredne subjekte.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.