NavMenu

Za uspešno suzbijanje ambrozije potrebno čak pet godina - Kako da je uništite?

Izvor: PSSS Četvrtak, 05.08.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yakov Oskanov/Shutterstock)Ilustracija
Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.), poreklom iz Severne Amerike, na stari kontinent uneta je 1863. godine sa semenom deteline i lucerke. Smatra se da je u naše krajeve stigla brodovima iz Rumunije. Danas se ambrozija u velikoj brojnosti nalazi u Istočnoj Srbiji, piše dipl. inž. Aleksandar Stojanović iz PSSS Požarevac.

Ambrozija je jednogodišnja biljna vrsta, koja u optimalnim uslovima obrazuje 500-3.000 ahenija, koje u zemljištu kad se nađu na dubinama ≥ 30 cm mogu da očuvaju klijavost i do 40 godina.

Ambrozija je kasnoprolećna vrsta. Optimalna temperatura za njeno klijanje je 20-22 stepeni, minimalna 6-8 stepeni, plodonosi od jula do septembra shodno meteorološkim prilikama u datoj godini. Ima veoma skromne zahteve u pogledu plodnosti i rastresitosti zemljišta, pa dobro uspeva i na plitkim, zbijenim i rastresitim, siromašnim i plodnim, peskovitim i šljunkovitim zemljištima.

Velike štete pravi u usevu kukuruza, suncokreta, soje, šećerne repe, kao i u usevima strnih žita ređeg sklopa.

Procenjuje se da je više od 50% humane populacije, koje je osetljivo na polen biljaka, osetljivo na ambroziju.


Mogućnosti suzbijanja ambrozije

Osnovni cilj programa suzbijanja ambrozije je smanjenje njene populacije iz godine u godinu i dovođenje njene brojnosti ispod praga štetnosti. Smatra se da je potreban period od pet godina permanentnog suzbijanja ambrozije da bi se dobili vidni efekti u smanjenju brojnosti ove vrste na jednom terenu.

Za suzbijanje ambrozije koriste se administrativne, agrotehničke, mehaničke, hemijske i biološke mere.


Mehanički ova korovska vrsta može se suzbiti čupanjem biljaka zajedno sa korenom, niskim košenjem i drugim vidovima mehaničkog uništavanja (okopavanje, tanjiranje i dr.). Кošenje izvršiti na visinu ispod 5 cm, jer se ambrozija grana i nepokošene grane nastavljaju porast i mogu osloboditi polen i doneti seme.

Nakon košenja ambrozija se regeneriše i ponovo ulazi u fazu cvetanja za dvadesetak dana. Zato je za efikasno suzbijanje treba kositi svake treće nedelje. Na ovaj način se onemogućava formiranje i emitovanje polena i stvaranje novog semena.

Hemijskim putem moguće je suzbiti ambroziju primenom herbicida na ruderalnim staništima van naselja preparatima na bazi a.m. glifosat. U zavisnosti od vrste useva, postoji veliki izbor herbicida kojima se ova korovska vrsta uspešno može suzbijati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.