Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.08.2021.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Loznica bi kod reke Štire mogla da dobije novo moderno urbano područje - U planu izgradnja zelene, stambene i privredne zone sa bogatim sadržajima

(Foto: Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje d.o.o./Izveštaj o strateškoj proceni uticaja PDR gornjeg toka reke Štire)
Gornji tok reke Štire, koja protiče kroz Loznicu, nosi ogroman prostorni potencijal za razvoj stambenih, poslovnih, zabavno-rekreativnih sadržaja. Skupština grada Loznice 2019. godine usvojila je Plan detaljne regulacije za uređenje gornjeg toka reke, a nakon skoro 2. godine izrađen je izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu koji je sačinio Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje, što predstavlja značajan korak napred u konkretnom ostvarenju velikih planova.

Prema navodima iz PDR za predmetno područje koji su navedeni u izveštaju, za gornji tok reke Štire predviđa se ne samo uređenje rečnog korita kako bi se ukrotili bujični tokovi, već se planira da u priobalnom području budu izgrađeni zabavno-rekreativni sadržaji koje će okruživati stambeno-poslovni kompleksi.

Područje za koji je izrađen plan obuhvata površinu od 26 hektara, 27 ari i 34 m2 koje je podeljeno u različite celine od kojih će svaka imati svoju posebnu namenu za izgradnju pojedinih sadržaja.


Zeleni rekreativni prostor

Ovaj deo obuhvata površine pored reke Štire. Prostor je, prema navodima iz plana detaljne regulacije, dozvoljeno dodatno ozeleniti i na njima nije dozvoljena gradnja objekata iz oblasti visokogradnje.

Dozvoljena je izgradnja univerzalnih sportskih terena za mali fudbal, odbojku, košarku, rukomet, igrališta za mini golf, a predviđa se i izgradnja parkova, piknik prostora za porodičnu zabavu, pešačke i biciklističke staze.

Posebno je naglašeno da se za opremanje ovih površina koristi isključivo prirodni materijali.


Priobalno područje

Ovaj deo obuhvata nešto širi prostor od zelenog rekreativnog pojasa. Tu se trenutno tu nalazi put širine 3 metra za prolaz vozila tehničkih službi do reke, a u planu je da ta saobraćajna traka postane biciklistička staza oko koje će se postavljati nove pešačke i biciklističke staze, klupe, urbani mobilijar, različite table i oznake.

Većim delom ovaj prostor će biti pod zelenim travnatim površinama koje je potrebno redovno održavati. Ovde je dozvoljena gradnja montažnih ugostiteljskih objekata, kao što su šank barovi, odmorišta, posebne prostorije za opremu, maksimalne površine 40 m2 i strukture P+Pk.


Područje stanovanja niskih gustina

Na ovom delu predviđena je izgradnja objekata namenjenih višeporodičnom stanovanju i smeštaju tercijarnih poslovnih delatnosti koje svojom delatnošću ne ometaju miran život stanovnika.

Ovde je dozvoljna izgradnja objekata maksimalne strukture Po+P+1+Pk, s tim što izgradnja podzemnih etaža zavisi od nivoa podzemnih voda. Ograđivanje parcela dozvoljeno je isključivo živom ili transparetnom ogradom, a što se tiče problema parkiranja, to je rešeno na taj način što je parkiranje dozvoljeno isključivo na parceli vlasnika.


Stanovanje sa poslovanjem

Ovaj deo obuvata Zajačku ulicu gde se planira izgradnja stambenih zgrada sa poslovnim prostorima unutar objekta. Dozvoljeno je otvaranje manjih tercijarnih delatnosti što uključuje male servise, usluge i komercijalne funkcije i eventualni proizvodni pogoni koni ne stvaraju buku, neprijatne mirise, vibracije i slično što može da ometa miran život stanara.

Maksimalna dozvoljena struktura objekata je Po+P+2 sa parkiranjem isključivo na parceli vlasnika.


Zona višeporodičnog stanovanja

Plan detaljne regulacije za uređenje gornjeg toka reke Štire predviđa i područje koje će predstavljati svojevrsnu privredno-stambenu zonu visoke gustine naseljenosti.

Maksimalna dozvoljena struktura objekata na ovom području koji su namenjeni stanovanju je Po+P+4, s tim što je dozvoljeno gradi stambene zgrade u kojima će prizemlje biti rezervisano za odvijanje poslovnih delatnosti.


Zona tercijarne delatnosti

Predstavlja isključivo privrednu zonu područja. dok za objekte u kojima će se odvijati tercijarne proizvodne delatnosti predviđena je maksimalna struktura od P+1+PK ili P+2.

Kako je navedeno u planskom dokumentu, i ova zona je predviđena za odvijanje poslovnih delatnosti koje neće ometati miran život stanara ili zagaditi životnu sredinu.

Korito reke Štire prostire se u dužini od 15,5 kilometara koje nastaje od više krakova sa padina Glavice, Belega i Lisine. Inače, reka prima veliki broj pritoka, 17 sa desne i šest sa leve strane i u tom smisli predstavlja specifično vodeno područje koje može sadržati i značajan komercijalni potencijal.

Nikola Ignjatović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE