NavMenu

Raspisan tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda vredan 24 mil EUR - "Biće kao četvrtina Luvra" (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.08.2021. 15:48
Komentari
Podeli
Budući izgled muzeja (Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)Budući izgled muzeja
Beogradski Sekretarijat za investicije raspisao je tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, a vrednost radova procenjena je na skoro 24 mil EUR bez PDV-a.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, biće to najveći srpski muzej na skoro 18.000 m2, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno "kao četvrtina Luvra".

- Ova zgrada se ne gradi iz početka, ali suštinski nikada nije imala muzejsku namenu, tako da je reč o novom muzeju. Da bismo završili ovaj posao, trebaće nam dve i po do tri godine, a okvirna procena vrednosti radova je 25 mil EUR - rekao je Vesić, a prenosi Beoinfo.

Kako je dodao, uslovi za izvođača su "veoma teški" zato što neće moći da se javi niko ko nije gradio ranije muzeje i ko nema iskustva u ovom poslu. Objekat je potpuno pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Radovi bi trebalo da počnu u novembru.

Rok za podnošenje ponuda ili prijava je 17. septembar 2021. godine, a više detalja pogedajte OVDE.

Podsetimo, pošto je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, u februaru 2019. su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP.
(Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)
Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni.

- Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj - piše u projektnoj dokumentaciji.

Prema projektu, u delu prema Nemanjinoj biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.
(Foto: Služba glavnog gradskog urbaniste)
U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostorije muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta planiran je i spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.