NavMenu

Delta soj kovida uneo nervozu na tržište nafte

Izvor: Tanjug Sreda, 04.08.2021. 17:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Na svetskim tržištima nafte cene su nastavile silazni trend, jer je strah od pada potražnje zbog širenje delta soja kovida u Kini i SAD nadvladao procene o mogućoj manjoj ponudi zbog geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku i pada američkih zaliha.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent oslabila je za 67 centi ili 0,9%, na 71,74 USD po barelu na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta pala za 86 centi ili 1,2%, na 69,70 USD za barel, izveštava Reuters.

U Sjedinjenim Državama i Kini, koje su dva najveća svetska potrošača nafte, rasplamsava se epidemija visoko zarazne delta varijante korona virusa, a analitičari strahuju da će to ograničiti potražnju za gorivom u vreme kada ona obično raste u obe ove zemlje.

Očekivano smanjenje američkih zaliha "crnog zlata" je, međutim, delimično ograničio pad cena, pa su se oba tipa nafte tokom jutarnje sesije trgovala po nešto višoj ceni.

Prema podacima Američkog instituta za naftu (API), zalihe u SAD-u su opale za 879.000 barela tokom sedmice završene 30. jula, rekla su Rojtersu dva izvora, dodajući da su zalihe benzina potonule za 5,8 miliona barela, a zalihe destilata za 717.000 barela.


Zvanični podaci Uprave za energetske informacije SAD treba da budu objavljeni kasnije danas.

Tenzije u Persijskom zalivu, zbog kojih je obilna ponuda nafte na tržištu upitna, takođe su donekle poduprle cene.

U utorak su tri izvora za pomorsku bezbednost tvrdila da su proiranske snage zaplenile tanker sa naftnim proizvodima kod obale Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je Iran demantovao te izveštaje.

Ovo je drugi napad na neki tanker u tom regionu od prošlog petka. Velika Britanija i SAD takođe krive Iran za prethodni incident, u kojem su, u napadu bespilotnim letelicama na plovilo, ubijena dva mornara, dodaje britanska agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.