NavMenu

Deficit republičkog budžeta 75,5 milijardi dinara u prvom polugodištu - Javni dug na kraju juna 55% BDP-a

Izvor: Tanjug/Beta Sreda, 04.08.2021. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bloomua/shutterstock.com)Ilustracija
Deficit republičkog budžeta Srbije iznosio je 75,5 milijardi dinara u prvoj polovini 2021. godine, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 696,1 milijardi dinara, a rashodi su iznosili 771,6 milijardi.

U junu tekuće godine, ostvaren je budžetski suficit od 24,2 milijarde dinara, pri čemu su naplaćeni prihodi od 162,3 milijarde dinara, dok su rashodi iznosili 138,1 milijardu.

Poreski prihodi su u junu naplaćeni u iznosu od 149 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 60,2 milijarde, priliv od poreza na dobit iznosio je 37,6 milijardi, a od akciza 31,3 milijarde dinara.

Neporeski prihodi su ostvareni u iznosu od 11,9 milijardi dinara, a priliv donacija je u junu iznosio 1,3 milijarde.

Što se tiče rashoda, izdaci za zaposlene su u navedenom mesecu iznosili 27,5 milijardi dinara, subvencije su isplaćene u iznosu od 31 milijardi, a ostali tekući rashodi 11,4 milijardi, uključujući obe kategorije isplaćene direktne pomoć privredi i stanovništvu u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije.

Kapitalni izdaci su u junu iznosili 17,5 milijardi dinara, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i SOVO 11,4 milijade dinara.


Na nivou opšte države u periodu januar-jun je ostvaren fiskalni deficit od 38,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 30,9 milijardi. Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit od 175,5 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Javni dug Srbije na kraju juna ove godine iznosio je 28,26 mlrd EUR, što je činilo 55% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na kraju maja javni dug je bio oko 28,08 mlrd EUR, odnosno 54,7% BDP-a.

Javni dug Srbije je na kraju prošle godine iznosio 26,66 mlrd EUR, ili 57,4% BDP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.