NavMenu

Kreće obnova vila i dvoraca - Traži se projektant rekonstrukcije vile Ludviga Rajsa u Bačkoj Palanci

Izvor: eKapija Sreda, 04.08.2021. 09:37
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook/Stare fotografije Bačke Palanke)
Opština Bačka Palanka raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vile Ludvig Rajs u Bačkoj Palanci.

Vila sagrađena početkom 20. veka nalazi se pod zaštitom pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao rezidencijalni objekat, ali je u veoma lošem stanju.

- U periodu nakon drugog svetskog rata pretrpeo izmene, pre svega u enterijeru i unutrašnjem rasporedu prostorija, a danas se koristi kao kuhinja predškolske ustanove, što nije adekvatna namena i doprinosi daljem devastiranju objekta - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da je potrebno objekat u što većoj meri vratiti u prvobitno stanje i privesti nameni, koja bi bila u skladu sa njegovim kulturnim i istorijskim značajem.

Projektno tehnička dokumentacija treba da sadrži idejno rešenje, idejni projekat, elaborat protivpožarne zaštite, elaborat energetske efikasnosti, glavni projekat zaštite od požara i projekte za izvođenje.

Tender ističe 9. avgusta, a setalje pogledajte OVDE.

Vila Ludviga Rajsa nalazi se na stranici Dvorci Srbije Ministarstvsa kulture, koja je još uvek u izradi. Ministarstvo je popisalo 118 objekata koji spadaju u kategoriju dvoraca, vila i letnjikovaca i najavilo ulaganje u one kojima je rekonstrukcija najpotrebnija.

Inače, o Ludvigu Rajsu nema mnogo zvaničnih podataka, a po društvenim mrežama se navodi da je imao veliki zemljišni posed na granici obrovačko-tovariško-gajdobranskog atara. Navodno su njega i njegovu ženu ubili partizani 1944, a neki tvrde i da su upravo u ovoj kući komunisti već krajem 1943. osuđivali na smrt streljanjem.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.