NavMenu

Zijin najavljuje novo postrojenje za čist vazduh i trajno rešenje ekoloških problema u Boru

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.07.2021. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)Ilustracija
U borskoj Topionici bi uskoro trebalo da proradi novo, "revolucionarno" postrojenje, koje će sve otpadne fugitivne gasove iz metalurških postrojenja i Fabrike sumporne kiseline prečišćavati i omogućiti da sa novoizgrađenog dimnjaka u atmosferu bude ispuštan potpuno čist vazduh, najavljuju iz kompanije Serbia Zijin Copper.

- Novo postrojenje znači otvaranje nove etape rada u kojoj će svi otpadni, fugitivni gasovi iz topionice i Fabrike sumporne kiseline biti prečišćeni, a emisija štetnih gasova na dimnjaku drastično smanjena, maltene anulirana - kaže rukovodilac Fabrike sumporne kiseline Zoran Aleksov. On dodaje da je reč o novoj tehnologiji, koja se u Kini već primenjuje i daje rezultate.

Ovo postrojenje treba da sakupi sve fugitivne gasove iz svih topioničkih postrojenja (konvertori, fleš-peć, anodna rafinacija), ali i sve otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline. Projektovani kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 normalnih kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida otpadnih gasova nakon obrade je manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o samom postupku, odsumporavanje će se obavljati mešavinom vode sa odgovarajućim reagensima. Iz otpadnog mulja izvlačiće se gips. Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine, dodaje se.


Navodi se i da će tehičkom rekonstrukcijom topionice, koja je počela u julu 2019. godine, kapacitet metalurških agregata će sa 60 do 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje biti povećan na 180 hiljada tona katoda. Njome je obuhvaćen kompletan proizvodni proces - od ulaska do izlaska koncentrata bakra, odnosno do proizvodnje katode, kao i zajednički pomoćni objekti. Investicija u projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje, čija je glavna karakteristka to što se proizvodnja i izgradnja međusobno preklapaju i izvode istovremeno, iznosi 220 mil EUR.

Emisija izduvnih gasova će nakon tehničke rekonstrukcije biti u skladu sa standardima, otpadna voda će nakon prečišćavanja moći ponovo da se koristi i biće zadovoljeni standardi Evropske unije, obećavaju iz Zijina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

09.06.2023.  |  Energija, Industrija

Kao u Matriksu (ali stvarno) - Kako će izgledati proizvodnja grafenskih nanocevčica u Staroj Pazovi

Kompanija OCSiAl, najveći svetski proizvođač grafenskih nanocevi, najavila je u decembru da će u Staroj Pazovi ove godine otvoriti centar za proizvodnju ovog materijala koji poboljšava performanse litijum-jonskih baterija. Opština Stara Pazova je krajem maja donela rešenje da je potrebna izrada studije o proceni uticaja ovog projekta na životnu sredinu. Budući kompleks na parceli površine 39.668 m2 biće lociran u istočnoj

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.