NavMenu

Savez samostalnih sindikata Srbije zahteva minimalac od 40.000 dinara

Izvor: Tanjug Sreda, 28.07.2021. 13:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Član socijalno-ekonomskog saveta ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković danas je sa predstavnicima Samostalnog sindikata Čačka razgovarao o predstojećim pregovorima u Vladi Srbije o povećanju minimalne zarade.

Kako je Vuković istakao, SSSS otpočeo je kampanju pod nazivom "Podigni minimalac", a polazna osnova tog sindikata u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara.

- Sredinom avgusta otpočeće pregovori reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije oko iznosa minimalne zarade za 2022. godinu. Naš je stav da iznos minimalne zarade mora da se izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe. Sam sadržaj minimalne potrošačke korpe ne može da omogući egzistenciju tročlane porodice. Žao nam je što je prethodnih godina iznos minimalne zarade nije postignut dogovorom, već jednostranom odlukom Vlade - rekao je Duško Vuković.

On je naveo da u proseku iznos potrošačke korpe raste za oko 1.000 dinara na godišnjem novou, pa minimalna zarada mora biti u skladu sa iznosom minimalne potrošačke korpe u tom trenutku, ali i da je važno da se sa rastom minimalne zarade procentualno povećavaju i zarade zaposlenih u svim sektorima.

- Polazna osnova SSSS u pregovorima biće minimalac od 40.000 dinara. Takođe mi imamo problem da se sa povećanjem minimalca smanjuju zarade ostalih zaposlenih, tako da pregovaramo sa Vladom da se utvrde plate za svaki sektor, da u svakom preduzeću sa rastom minimalne zarade rastu i plate ostalih zaposlenih - rekao je Vuković.
Tagovi:
Duško Vuković
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.