NavMenu

Svjetlana Baštinac, direktorka TO Laktaši - Budućim projektima želimo da uvežemo seoski i banjski turizam

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.07.2021. 08:06
Komentari
Podeli

Svjetlana Baštinac (Foto: Darko Runjić/TOOL)Svjetlana Baštinac
Opština Laktaši je prepoznala šansu u turizmu i prvi je strateški cilj u Strategiji razvoja do 2024. godine. Prema riječima Svjetlane Baštinac, direktorke Turističke organizacije opštine Laktaši, to će nakon završetka pandemije omogućiti nova ulaganja u turističke razvojne projekte, kako opštinske uprave, tako i evropskih pristupnih fondova.

Glavni potencijali opštine Laktaši su prirodna bogatstva i kulturno-istorijsko nasljeđe koji, kako kaže Baštinac, nisu adekvatno turistički valorizovani. Neophodno je ulaganje u turističku infrastrukturu i vanpansionske sadržaje.

Banjski turizam je ono čime se ponose u Laktašima, a naredni projekti Turističke organizacije odnosiće se na unapređenje seoskog turizma, kao i uvezivanje ponude sela i banja.

eKapija: Koje lokacije i znamenitosti ostavljaju najjače impresije na one koji prvi put dođu u Laktaše? Kakvi su utisci turista?

- Laktaši su još u rimsko doba bili poznati po izuzetno ljekovitim termomineralnim izvorima, a kasnije kao ozbiljno turističko mjesto zahvaljujući upravo banjskom turizmu. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, Laktaše su posjetili turisti i iz najudaljenijih dijelova planete. Najjače impresije na turiste koji dolaze u Laktaše su definitivno čudotvorna izlječenja do kojih je došlo korištenjem ljekovite banjske vode.

Međutim, ne odnose se svi utisci turista samo na banje. Zaposleni u Turističkoj organizaciji opštine Laktaši su kroz dugogodišnji rad čuli veoma zanimljive opservacije domaćih i stranih turista. Većina turista odmah primijeti zavidan nivo čistoće i uređenosti mjesta. Nemali broj turista je oduševljen i kulturno-istorijskim nasljeđem kao što je Stara crkva brvnara iz XVIII vijeka koja je spomenik pod zaštitom države, potom arheološki lokalitet Rimske terme i drugo, sve u zavisnosti od uzrasta, afiniteta, stručne spreme i ostalih faktora koji utiču na svijest turista i ostalih posjetilaca.

eKapija: Sa koliko smještajnih kapaciteta sada raspolažu Laktaši? Da li su neophodna ulaganja u nove objekte?

- U ovom momentu, na području opštine Laktaši nalazi se oko 550 kreveta u hotelskom i oko 50 kreveta u privatnom smještaju. Veoma je važno ulagati u nove, ali i postojeće smještajne kapacitete, s ciljem konkurentnosti na turističkom tržištu. Iako zvanično pandemija izazvana virusom COVID-19 i dalje traje, primjetan je sve veći broj turista na području opštine Laktaši. Realno je očekivati da taj broj konstantno raste, s obzirom na nove aviolinije sa Međunarodnog aerodroma Banjaluka, koji je samo tri km udaljen od centra Laktaša.

eKapija: Koji su glavni potencijali opštine za razvoj turizma. Koliko ste zadovoljni iskorištenim, a gdje leži šansa za moguće investicije i širenje turističke ponude?

Stara crkva, brvnara iz XVIII vijeka (Foto: Darko Runjić/TOOL)Stara crkva, brvnara iz XVIII vijeka
- Glavni potencijali opštine Laktaši su prirodna bogatstva i kulturno istorijsko nasljeđe koji na žalost nisu adekvatno turistički valorizovani. Neophodno je ulaganje u turističku infrastrukturu i vanpansionske sadržaje. Laktaši kao turistička destinacija imaju sreće s obzirom da je lokalna zajednica prepoznala šansu u turizmu, koji je jedan od strateških ciljeva Strategije razvoja opštine Laktaši. To će nakon završetka pandemije, što će nadam se biti uskoro, omogućiti nove investicije u turističke razvojne projekte, kako od strane opštinske uprave, tako i od evropskih pristupnih fondova.

eKapija: Od ukupno devet banja u RS u Laktašima se nalaze dvije – Banja Slatina i Banja Laktaši, što svjedoči o termomineralnim bogatstvima na području opštine. Šta za opštinu Laktaši predstavlja banjski turizam i koliko je uvezan sa ostatkom turističke ponude? Posjete li gosti banja i druge lokacije?

- Banjski turizam za opštinu Laktaši znači ponos ali i šansu da Laktaši ponovo budu prepoznatljiva turistička destinacija i van regiona. Osim pozitivnog imidža, to znači i smanjenje broja nezaposlenih, povećanje turističke potrošnje na području opštine i mnoge druge benefite koji su posljedica unapređenja receptivnog turizma. U Turističkoj organizaciji se trudimo da banjski turizam uvežemo sa ostatkom turističke ponude na više načina. Tako npr. organizujemo besplatno razgledanje Laktaša u pratnji licenciranog turističkog vodiča za banjske goste, držimo prezentacije banjskim gostima, upoznajemo ih sa kulturno-zabavnim i sportskim manifestacijama koje se održavaju u periodu njihovog boravka u Laktašima itd. Na taj način, banjski gosti posjete i druge znamenitosti. Sve to naravno može i bolje. Naredni projekti turističke organizacije Laktaši odnosiće se na unaprijeđenje seoskog turizma na području opštine i uvezivanje seoskog i banjskog turizma.

eKapija: Slatina, kao izdvojeno turističko mjesto, zasigurno je prava oaza mira i rehabilitacije. Koje su sve pogodnosti te lokacije za turiste?

- Osim mira, koji u Slatini zagarantovano mogu imati, banjski turisti imaju na raspolaganju stručan medicinski kadar te savremenu medicinsku opremu koja se može naći samo u renomiranim evropskim lječilištima. Osim toga, na raspolaganju su im mogućnost za šetnju kroz šumu, obilazak Stare crkve koja se nalazi u blizini Banje, šetnju do Kamene kugle, koja je posljednjih godina pravi hit među posjetiocima Laktaša, organizovani obilasci Laktaša i Banjaluke i mnoge druge aktivnosti. Međutim, u Banju Slatina uglavnom dolaze pacijenti radi liječenja i fizikalnih terapija. Broj turista bi se znatno povećao ukoliko bi Slatina mogla da pruži sadržaje za zabavu i rekreaciju.


eKapija: Koje su sve prednosti prirodnih i klimatskih karakteristika, kao i geografske pozicije, za razvoj turizma u opštini?

Slatina (Foto: Bojan Crnokrak/Zavod Dr Miroslav Zotović)Slatina
- Osimljekovitih voda, Laktaši imaju i druga prirodna bogatstva. Bogata hidrografska mreža, bogatstvo šume, plodno tlo, bogatstvo flore i faune su ogromni potencijali koji nesumnjivo vode do uspjeha ukoliko se iskoriste i na odgovarajući način stave u funkciju turizma. Laktaši takođe imaju od davnina odličan geostrateški položaj. Nalaze se na raskrsnici puteva koji spajaju zapadnu Evropu sa Jadranskim morem. Od hrvatske granice smo udaljeni pola sata vožnje, a nakon što je pređemo uključujemo se na autoput Zagreb-Beograd sa kojeg su nam svi evropski centri lako dostupni. Do Banjaluke, kulturnog i administrativnog centra Republike Srpske, udaljeni smo 15-ak min vožnje.

Posljednjih godina, blizina međunarodnog aerodroma u Mahovljanima najbolji je pokazatelj geostrateškog položaja Laktaša. Nakon letova kompanije Ryanair, a sada i Wizz Air, povećan je turistički promet u Laktašima, smještajni kapaciteti popunjeni, a obim posla je povećan i u uslužnim i zanatskim djelatnostima.

eKapija: Koji su glavni strateški planovi opštine za dalji razvoj turizma i u kojim segmentima?

- U Strategiji razvoja opštine Laktaši, turizam je strateški cilj broj 1. Strategija se odnosi na period od 2019. do 2024. godine. Glavni strateški planovi su formirati cjelovitu turističku ponudu koja je uklopljena u širu turističku ponudu regije što za posljedicu ima ostvaren stalni rast u turizmu, koji podrazumijeva povećanje broja noćenja, rast broja zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu i rast prihoda u sektoru turizma i ugostiteljstva.

eKapija: Imate li u najavi nove projekte za razvoj turizma u opštini. Ima li interesanata za ulaganje?

- Projekti za razvoj turizma u opštini uvršteni su u Strategiju razvoja opštine Laktaši i plan je da budu implementirani do 2024. godine. Neki od njih su razvoj seoskih domaćinstava na području opštine, izgradnja multifunkcionalnog trga u Laktašima, obilježavanje i mapiranje biciklističkih staza Laktasi discovery, pješačke staze i drugi. Kad je riječ o ulaganju u ove projekte, na prvom mjestu je lokalna zajednica. Realno je za očekivati i pomoć države, s obzirom da resorno ministarstvo sufinansira projekte za razvoj turizma. Za ulaganje su zainteresovana i sportska udruženja kojima je u cilju mapiranje biciklističkih i pješačkih staza i slično.

Kad je riječ o projektima iz oblasti turizma, zaposleni u Turističkoj organizaciji gotovo svakodnevno apliciraju projekte na konkurse i javne pozive raznih fondova, kao što su strane ambasade ili neki drugi donatori.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.