Izvor: eKapija | Petak, 23.07.2021.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odbačena ambalaža može biti značajan ekonomski resurs - Kako Srbija upravlja ambalažnim otpadom i koji su ciljevi definisani za naredni period?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay/Andrew Martin)
U 2020. godini u Srbiji je stavljeno 362.236,7 tona ambalaže na tržište, navodi se u najnovijem Izveštaju o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Kako se ističe u ovom izveštaju, Srbija je u protekloj godini uspela da ostvari zacrtane ciljeve u pogledu reciklaže ambalažnog materijala.

- Količina 226.020,8 tona ponovno iskorišćenog ambalažnog otpada prijavljena je od straneoperatera. Od ove količine na reciklažu je predato 216711,2 tona ambalažnog otpada. Na osnovu ovih podataka može se videti da su opšti nacionalni ciljevi za Republiku Srbiju u 2020. godini ispunjeni, za ponovno iskorišćenje otpada u vrednosti od 62,6% i za reciklažu otpada u vrednosti od 60,0% - navodi se u izveštaju i dodaje se da je u narednom periodu potrebno uložiti još više napora na podizanju svesti i uključivanju sistema javnih komunalnih preduzeća u sistem upravljanja ambalažnim otpadom.

Pojedini otpad nikada se ne razgradi

Agencija za zaštitu životne sredine napominje da upravljanje ambalažnim otpadom ima trostruki značaj - ekološki, društveni i ekonomski.

Kada je u pitanju ekološki aspekt, za samo jednu aluminijumsku limenku potrebno je 500 godina da se razgradi u prirodi. Međutim, reciklažom ove ambalaže moguće je ostvariti dodatne uštede. Naročito kroz energiju koja iznosi od 90% do 95% u odnosu na dobijanje iz prirodnih sirovina, dok je broj ciklusa reciklaže neograničen.

Zanimljivo je recimo i staklo koje se nikada ne razgrađuje na deponijama, a čija je reciklaža višestruko jeftinija nego proizvodnja iz prirodnih sirovina.

- Staklo bačeno na deponije nikada se neće razgraditi, a može da se reciklira nebrojeno puta u udelu od 100 %. Tehnološki proces reciklaže stakla zahteva 40 % manje energije nego njegovo dobijanje iz prirodnih sirovina - navodi se u izveštaju.

Ambalaža nije otpad već ekonomski resurs

U Izveštaju o upravljanju ambalažnim otpadom poseban naglasak je stavljen na činjenicu da je potrebno promeniti percepciju ambalažnog otpada koji pre predstavlja resurs, ako se pametno upravlja njime, nego nešto što zagađuje životnu sredinu.

U tom pogledu posebno su značajne prakse iz Evropske unije koje kroz podsticajne mere i subvencije nagrađuju pojedince i preduzeća da se u što većem obimu uključe u proces upravljanja i reciklaže.

- Ove subvencije, kao i sama primena reciklabilnih materijala, dovode do sniženja cena novodobijenih proizvoda i povećanja konkurentnosti proizvođača na tržištu - zaključuje se u izveštaju Agencije.

Otpad predstavlja šansu za otvaranje novih malih i srednjih preduzeća

Socijalni aspekt upravljanja ambalažnim otpadom se ispoljava kroz formiranje zvanične mreže sakupljača i prerađivača, uz istovremenu mogućnost za otvaranje malih i srednjih preduzeća koja će se baviti sakupljanjem, recikliranjem, prepradom ambalaže.

Međutim, u ovom trenutku zakonski osnov za bavljenje ovom delatnošću stvara takvo okruženje u kome nije moguće meriti ekonomske prednosti. Cilj je, kako navode iz Agencije, da se u narednom periodu poradi na izmeni pravnih procedura kako bi se stvorili uslovi za isticanje većeg značaja merljivih ekonomskih pokazatelja.

U zaključku Izvetaja navodi se da je Vlada Srbije je 04. juna 2020. godine donela Uredbu o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2020-2024. godine, prema kome je predviđeno da se do kraja trajanja uredbe reciklira 60% ambalažnog materijala dok istovremeno na tržištu bude prisutno 65% ponovno iskorišćene ambalaže.

N. Ignjatović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE