NavMenu

Izgradnja luke u Virpazaru do sredine 2022. - Uspostavlja se zajednički granični prelaz za drumski i jezerski saobraćaj, vrednost prve faze projekta 3,7 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 23.07.2021. 12:37
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Karl Allen Lugmayer)
Za izgradnju prve faze Luke Virpazar IPA projektom prekogranične saradnje Albanija, Crna Gora, Italija multimodalna transportna povezanost (ALMONIT MTC), opredijeljeno je 2,15 mil EUR. Ta sredstva, međutim, neće biti dovoljna za realizaciju ove investicije, saopšteno je iz Vlade.

- Prilikom izrade idejnog projekta, projektant je vrijednost radova za izgradnju prve faze Luke Virpazar procijenio na 3,7 mil EUR, što u odnosu na finansijska sredstva opredijeljena budžetom projekta za izvođenje radova u iznosu od 2,15 EUR predstavlja razliku od 1,55 mil EUR, koja ne može biti finansirana kroz projekat - saopšteno je nakon sjednice.

Tim povodom, kako je navedeno, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da Predlogom zakona o budžetu za 2022. godinu planira nedostajuća sredstva za realizaciju ovog projekta.

Podsjetimo, odlukom iz 2004. godine predviđeno je uspostavljanje graničnog prelaza Virpazar za međunarodni jezerski putnički saobraćaj. Oldukom je bilo predviđeno da se izradi projektna dokumentacija, izgradi granični prelaz i stvore uslovi za rad nadležnih službi.

U cilju realizacije zaključaka Vlade i pune implementacije ove odluke, definisan je projektni zadatak za izradu Glavnog projekta izgradnje graničnog prelaza, te je na osnovu toga urađen Glavni projekat. Na osnovu analiza dokumentacije, u okviru planskog dokumenta Državna studija lokacije Virpazar zona F, ova lokacija je rezervisana za izgradnju graničnog prelaza Virpazar.

Međutim, odluka iz 2004. godine nikada nije u potpunosti implementirana, što je za posljedicu imalo donošenje nove Odluke o objavljivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla (Crna Gora) - Zogaj (Republika Albanija) za međunarodni drumski i jezerski putnički saobraćaj. Nova inicijativa o uspostavljanu jezerskog saobraćaja i povezivanju Crne Gore i Albanije podržana je kroz tematski projekat prekogranične saradnje ALMONIT - MTC.

U dokumentu koji je objavila Vlada navodi se da je period implementacije ovog projekta 42 mjeseca, a da je rok za završetak jun 2022. godine, što je i krajnji rok za završetak predviđenih radova na izgradnji Luke Virpazar.

Izgradnjom luke u Virpazaru će se omogućiti odgovarajuće pretpostavke za razvoj multimodalnog saobraćaja u unutrašnjim vodama, kao i dalja međunarodna plovidba ka pristaništima i lukama Albanije, objavljeno je ranije u Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

- Luka Virpazar koja je povezana željezničkom i putnom infrastrukturom i koja povezuje centralni i sjeverni region Crne Gore sa jugom zemlje, predstavljaće ključnu konektivnu tačku između unutrašnjih plovnih puteva u zemlji i međunarodnih plovnih puteva koji će povezivati ovu luku sa zajedničkim graničnim prelazom Ckla i lukom Skadar u republici Albaniji - stoji u Strategiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.