NavMenu

Umesto postojećeg kompleksa MUP-a u novosadskom Bulevaru kralja Petra I, gradiće se nova petospratnica za službu policije

Izvor: Radio 021 Utorak, 20.07.2021. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Kompleks MUP-a na uglu Bulevara kralja Petra I i Braće Jovandić u Novom Sadu biće delimično srušen i kompletno rekonstruisan, kako bi nikla nova petospratnica za službu policije.

Istovremeno, gradski urbanisti planiraju u novu policijsku stanicu u Bate Brkića na Novom naselju, na lokaciji postojećeg parkinga za stanare ove ulice.

Ideja o rekonstrukciji kompleksa Ministarstva unutrašnjih poslova na Bulevaru kralja Petra I u gradskim aktima postoji najmanje deceniju. Do sada ništa značajnije nije uređeno, a situaciju nije olakšala ni činjenica da dotičan objekat, star više od tri decenije, nikada nije kompletno uknjižen.

Prvi korak ka početku rekonstrukcije biće usvajanje odluke o izmeni postojećeg Plana generalne regulacije novog gradskog centra, što će biti učinjeno na sednici Skupštine grada u četvrtak, 22. jula. Potom će Urbanizam imati dva meseca da isplanira i sastavi sve izmene, te da ih stavi na rani javni uvid građanima. Uzimajući u obzir potrebu da se ceo ovaj posao budžetira i eventualne proceduralne prepreke i okolnosti, radovi bi mogli da počnu i kroz godinu dana.

Nova zgrada MUP imaće do pet spratova, što je etaža više u odnosu na prvobitne planove za novi kompleks. Drvored i zelene površine u ovom delu Novog Sada urbanisti planiraju da sačuvaju, a unutrašnji deo kompleksa da ozelene. Ukupna površina novog MUP-a biće oko 1,22 hektara, što je blago proširenje u odnosu na prvobitan plan.

Priču o rekonstrukciji zgrade MUP-a poslednji put je otvorila Pokrajinska vlada 2018. godine, kad je na sednici odlučila da iz kase izdvoji 13 miliona dinara za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije. Tada je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović za 021.rs najavio i dobijanje građevinske dozvole, ali je ta priča ubrzo pala u zaborav.

On je tada za 021.rs spomenuo i potrebu rekonstrukcije policije na Bulevaru oslobođenja, kod mosta.

Umesto parkinga - policijska stanica

Slično planovima za rekonstrukciju kompleksa MUP, gradski čelnici planiraju kako da pristupe realizaciji još jedne zamisli zapisane u važećim urbanističkim aktima. Na istoj sednici Skupštine grada biće doneta odluka o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Bulevara Evrope (koji se u ovim, starijim aktima još uvek naziva Subotički bulevar).

Ovim izmenama u planu je novi kompleks policijske stanice u Bate Brkića, površine 0,14 hektara, a na lokaciji na kojoj je trenutno uređeni parking za stanare okolnih zgrada. Maksimalna spratnost kompleksa biće dve etaže, a najmanje polovina cele zgrade treba da bude pod zelenilom, sa prostranim prilazom i parkingom. Saobraćajni pristup stanici biće direktno iz Bate Brkića, a indirektno preko blokovske saobraćajnice sa jugoistoka.

Urbanizam će, nakon usvajanja odluke o izmeni plana, imati dva meseca da sastavi dokument i da ga stavi na rani javni uvid.

Interesantno je da gradska Komisija za planove, za razliku od resorne Gradske uprave za urbanizam, ima malo slobodniji pristup planiranju ovog kompleksa, te je stava da treba dozvoliti i do tri sprata.

Iako postoje i u važećim planovima grada, ove zamisli tek su na početku, a detaljnije o informacije - uključujući eventualnu nadoknadu parking prostora u ovom delu Naselja, biće poznate u narednom periodu. Treba imati u vidu namere Grada da se upravo u Bate Brkića sagradi podzemna garaža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.