NavMenu

Torte i kolači mogu pomoći u mršavljenju? Čuvena blogerka je testirala neobičnu metodu tokom doručka, a rezultati eksperimenta su je naterali da potpuno promeni svoje navike

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Pexels)Ilustracija
Kolači ili parče torte za doručak? Zvuči neverovatno kada se govori o dijeti i zdravoj ishrani. Ali, pojedini naučnici smatraju da upravo ovako "jak" prvi obrok može poboljšati funkcionisanje organizma tokom dana i doneti mnogo više energije.

Dosadašnji stavovi o zdravoj ishrani sugerisali da slatkiše treba potpuno eliminisati iz plana obroka. Šta ako je sve to bilo pogrešno? Danas postoje tvrdnje da doručak u kome se na meniju nalazi torta, kolači ili sladoled može doprineti povećanju nivoa energije i sprečavanju nepotrebnog grickanja raznih namirnica tokom dana.

Šta su zaključila istraživanja?

Promene u načinu ishrane predstavlja veliku promenu za pojedinca. Takođe, postoje pojedine naučne evidencije o tome koje sugerišu da uzimanje dezerta za doručak mogu sprečiti napade gladi koje se javljaju u kasnijem delu dana. Prema studiji koju je radilo američko Udruženje endokrinologa, ishrana koja uključuje 600 kalorija ugljenih hidrata, uključujući mali dezert ili slatki keks, mogu doprineti gubitku nepoželjnih kilograma.

Istraživanje je trajalo čitavih 8 meseci koje je uključilo dve grupe učesnika: prvu, koja je za doručak konzumirala obroke sa malim udelom ugljenih hidrata, i drugu, koja je doručkovala jela sa visokim sadržajem hidrata. Obe grupe su tokom doručka imale i mali dezert. Rezultati istraživanja su pokazali da učesnici koji su tokom doručka unosili više ugljenih hidrata, a samim tim i kalorija, gubili su više na telesnoj težini nego ostali učesnici.

Test

Poznata blogerka Šarlota Greijner koja se bavi istraživanjem zdravog načina ishrane, pokušala je na sebi da testira ovu metodu.

Kako navodi u svom tekstu, tokom jutra poslednja stvar koja joj pada na pamet je jelo.

- Moja uobičajena jutarnja rutina sastoji se od okretanja u krevetu, brzo oblačenje i ispijanje brze kafe pre nego što zatvorim vrata za sobom. Jelo je nešto što mi ne okupira misli, a naročito dezert - navodi blogerka.

Zatim je rešila da na sebi testira zaključke gore opisanih istraživanja, pa je odlučila da potpuno promeni rutinu tokom jutra.

- Kada pripremam doručak, obrok koji najčešće preskočim, obično pripremim malu porciju noć pre. Najčešće je to nešto jednostavno, miks ugljenih hidrata i nečeg slatkog - plačinke sa čokoladom ili sirupom. Napravim testo za palačinke tokom noći i ostavim u frižideru. Takođe, sa strane pripremim i jedan čokoladni kolač u svrhu naučnog istraživanja.

- U 7 ujutru, kada me alarm probudi iz dremeža, otovorim pospane oči i odem do kuhinje gde pripremim gomilu palačinki. Prvih nekoliko zalogaja su previše slatki za moj ukus u to doba dana. Uspem nekako da završim čitav obrok i onda izađem napolje - navodi Gringer.

Rezultati

Pošto je obavila test, Šarlota Grejiner se posvetila tome da svima prezentuje rezultate koje je iskusila, no najpre je predstavila kako je pre ovog naučnog testa funkcionisala.

- Moji radni dan počinje nekako ovako: Dođem u kancelariju, uzmem još kafe, i sednem za radni sto sa (što je obično moj prvi obrok u danu). Tokom dana, jedem obično svakog sata. Grickanje mini obroka uključuje mini keksiće od sira, čips, voće, ovsene pahuljice, čokolada i još što šta što mi dođe pod ruku - piše ova uticajna blogerka.

Sa novim doručkom, stvari su izgledale potpuno drugačije.

- Ovoga puta, došla sam u kancelariju i uzela šoljicu kafe, pa započela sa radom. Nešto pre 12.35 sam osetila glad i uzela mali ručak od pečenog krompira i pasulja, a zatim se ponovo vratila na posao. Iznenađujuće, dan mi je prošao jako brzo i ja uopšte nisam mislila na grickanje (osim jednog momenta kada sam osetila slabost u trenutku kada mi je jedan kolega ponudio čips. Uzela sam tri komada.). Osim toga, nisam osetila nikakvu glad dok nisam stigla kući i napravila sebi večeru - navodi blogerka.

Zaključak

Ovaj test ima izvesne nedostatke što priznaje i sama Šarlota Grejiner. Ona navodi da je moguće da je tokom dana imala placebo efekat. Kako kaže, bila je u svakom momentu svesna da je za doručak imala namirnice bogate šećerom i ugljenim hidratima, ali je ipak izgubila želju da nešto gricka tokom radnog vremena.

- Više nisam osećala konstantnu potrebu da držim nešto u rukama i jedem. Umesto toga, zadržala sam se na aktuenim obrocima koji su uobičajeni tokom dana. Za mene, na kraju, ovaj eksperiment je potpuni uspeh - zaključila je Gringer i navela da će se u budćnosti potruditi da doručak sastavljen od dezerta postane njena normalna rutina tokom dana.

N. I.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.