NavMenu

Žene koje pomeraju granice arhitekture - Studio Fluid čini tim koji svakim projektom pravi korak napred ka savršenom uređenju prostora

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 16:34
Komentari
Podeli
(Foto: Studio Fluid)
Rad poznatog arhitekte Đorđa Geca ostavio je upečatljiv trag na konstrukciju i uređenje unutrašnjeg prostora. Njegove umetničke vizije krasile su unutrašnjost službenih zdanja i noćnih klubova kroz koji su prošli mnogi Beograđani. Jedinstvenost stila i pristupa doveo je do toga da oko sebe okupi tim arhitekata punih entuzijazma i inspiracije koji na prostor gledaju kao na posebnu celinu prilagođenu svakom pojedincu i njegovim potrebama.

Smrt Đorđa Geca 2014. godine dovela je do zatvaranje njegovog studija Fluid Arhitektura, ali ne i do nestajanja timskog duha koji je vladao u tom kolektivu.

Nevena Pivić, Vanja Otašević. Zorana Vasić i Tijana Vitomir, tim koji je bio okupljen u studiju Fluid Arhitektura, 2015. godine započinje svoj posao otvaranjem Studija Fluid u Beogradu. Kako kažu za eKapiju, novim studijom upravljaju zajedničkim snagama, svako ima po neko zaduženje koje omogućava da tim funkcioniše. Trenutno je na različitim projektima zaposleno pet radnika, ali i mnogobrojni saradnici koji su angažovani na pojedinim zadacima.

Kako kažu, prethodni Đođa Geca dosta utiče i na njihov sadašnji način funkcionisanja, naročito kada je u pitanju zajednički rad na projektima.

- Đorđe Gec je važan kako za rad kroz koji smo zajedno prolazilil tako i kao tvorac tima koji je nastavio da postoji i nakon što je on preminuo. Većina nas se upoznala upravo u studiju kod Đorđa postepenim dolaskom svake od nas da radi u njegovom timu. Timski rad koji je postojao u Fluid Arhitekturi se zadržao do danas i u Studio Fluid-u - navode za eKapiju.

(Foto: Studio Fluid/Jovana Rakezić)
Novina koju ovaj tim unosi u uređenje enterijera jeste specifičan pogled na prostor i čoveka, koji su, prema njihovim rečima, neraskidivo povezani.

- Svaki projekat volimo da gledamo kao zasebnu celinu. Pre pristupanja projektovanju prolazimo kroz opsežno intervjuisanjne korisnika budućeg prostora. Sve volimo da iznosimo svoja mišljenja na razne zadate teme. To mnogo pomaže u otklanjanju nedoumica ili potvrđivanju činjenica. Pošto definišemo krajnje ciljeve i odgovore na temu, sve krene da se slaže samo od sebe. Tada sve izgleda lako i logično i znamo da smo na pravom putu.

- U arhitektonskom smislu volimo da budemo jasne, precizne i da obratimo pažnju na detalje. Uvek je dobro napraviti okvir za onog ko koristi prostor, tako da taj prostor sa korisnikovim stvarima bude baš taj poseban prostor samo za tog korisnika. Pored toga što dosta vremena volimo da provedemo razmišljajući i tražeći pravo rešenje na osnovu utvrđenih potreba budućeg korisnika prostora, ono što nas možda najviše razlikuje od drugih studija je to što volimo dosta vremena da provedemo na gradilištu i ispratimo i prilagodimo svaki detalj do kraja jer smatramo da je zadovoljan klijent podjednako važan kao i zadovoljan arhitekta. Svaki uspešno završen projekat je i naš novi korak napred i referenca - kažu iz Studija Fluid.

Inovacija za ovaj vredan tim pun inspiracije ne predstavlja krajnji domet. Svaki novi projekat je šansa da se uradi nešto novo, da se napravi još jedan korak napred i pomere definisane linije.

- U dizajnu se trudimo da svaki put pomerimo neku granicu koju smo zadale, pa makar i po cenu izlaska iz zone komfora. Definitivno nas najviše raduju i uzbuđuju noviteti i iskoraci u nepoznato - sa mnogo žara saopštavaju iz Studija Fluid.
(Foto: Studio Fluid/FluidMne)
Međutim, njihova želja za proširenjem ne odnosi se samo na umetnosti i arhitekturu. Ambicije sežu mnogo više od toga. Ka poslovnom svetu u kome žele da ostave što veći uticaj, ali ništa naglo i na prečac, već studiozno na čvrstim temeljima.

- Proširenje planiramo, svakako ali i po tom pitanju smo dosta temeljne. Volimo da pravimo sigurne korake napred i u skladu sa time idemo korak po korak. Za sada smo tim od pet - zaključiji su iz Studija Fluid.

Nikola Ignjatović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.