NavMenu

Pokrenuta peticija kojom se zahteva da prva linija BG metroa obuhvati KCS, Prokop i naselja duž Ibarske

Izvor: eKapija Utorak, 20.07.2021. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje građana Po meri metro pokrenulo je onjaln peticiju kojom će od beogradskih vlasti, a u ime potpisanih građana, zahtevati da se krak prve metro linije izgradi od stanice Žarkovo u Trgovačkoj ulici ka Petlovom brdu, duž naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, da se prva linija beogradskog metroa izgradi preko železničke stanice Beograd Centar i Kliničkog centra Srbije, kao i transparentnost u donošenju odluka o izboru trase prve linije metroa.

Zahtev da se metro linijom obuhvate i naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, zasniva se, kako navode "na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana."

- Uz to, tražimo da se metro stanica Trgovačka tehnički projektuje i pozicionira tako da ima mogućnost opsluživanja oba kraka linije. Time se dobija da 70.000 stanovnika pomenutih naselja dobije metro prevoz koji je decenijama unazad bio planiran, a trenutnim planom su prvi put izostavljeni - navode iz Udruženja.

(Foto: Miloš Vučković)
Zahtev da prva linija metroa obuhvati i Klinički centar Srbije i Prokop je, kako ističu, zasnovan na "zvanično predloženoj varijanti prve linije metroa u okviru Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu prve linije metro sistema sa ranog javnog uvida iz februara 2020. godine."

- Time se dobija veza gradske, prigradske i regionalne železnice sa metroom, kao i opsluživanje najvećeg bolničkog centra u Srbiji. Ovim bi se povećao broj direktnih i indirektnih korisnika metroa, i omogućila bi se lakša i brža dostupnost metroa za znatno veći broj građana - navodi se u peticiji.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno je najavio da će od Kliničkog centra Srbije do najbliže stanice metroa biti napravljena veza u vidu pokretnih stepenica. Za stanovnike naselja duž Ibarske magistrale predviđen je - tramvaj.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.