Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.07.2021.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo kako država planira da zauzda javni dug - Novi softver za upravljanje rizicima, alati za poslovnu inteligenciju i primarni dileri

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Iako na adresu vlasti u poslednje vreme sve češće i sve glasnije stižu kritike zbog brzog rasta javnog duga i približavanju zacrtanoj granici od 60% BDP-a, predsednik Vučić obećava da se granica neće preći, a država je sada i u okviru Programa reforme upravljanja javnim finansijama za period 2021-2025, koji je Vlada usvojila krajem juna, rešila da poradi na efikasnijem upravljanju javnim dugom.

U okviru planiranih reformskih mera u pomenutom petogodišnjem periodu, Uprava za javni dug planira nekoliko koraka u tom pravcu.

Prvi je, navodi se u dokumentu, izrada softverskog rešenja novog modela za upravljanje rizicima.

- Njegova primena će značajno doprineti kapacitetima Uprave za javni dug, u procesima analize odnosa rizika i troškova zaduživanja – navodi se u programu.

Dodaje se da će istovremeno sa razvojem novog modela, zaposleni pohađati obuku za korišćenje novog modela.

Uprava za javni dug planira i da nadogradi postojeći softver za upravljanje javnim dugom do 2025. godine (PDMS), i to upotrebom alata poslovne inteligencije.

To će, kako se ističe, omogućiti napredak u izveštavanju i omogućiti lakše održavanje sistema upravljanja javnim dugom.

Najzad, Uprava za javni dug će razmotriti i uvođenje sistema primarnih dilera za dalji razvoj domaćeg tržišta dužničkih hartija od vrednosti.

Primarni dileri su finansijske institucije koje bi biralo Ministarstvo finansija kako bi se bavile hartijama od vredosti i radile na unapređenju primarnog i sekundarnog tržišta HoV radi smanjenja javnog duga, u saradnji sa državom.

Institut primarnih dilera pominjan je krajem 2018, kada je bilo najavljeno da će zaživeti u praksi do kraja 2019. godine. Novi dugoročni plan finansijskih reformi sada ponovo oživljava ovaj institut i napominje da će se raditi na izradi podzakonskih propisa kojim će se definisati uslovi i procedura za sticanje svojstva i načina obavljanja delatnosti primarnog dilera.

- Uvođenje sistema primarnih dilera predstavlja jedan od koraka ka daljem razvoju tržišta hartija od vrednosti na lokalnom nivou. Očekuje se da će se tako stvoriti uslovi za generisanje većeg obima tražnje za državnim hartijama od vrednosti, odnosno povećanje stepena likvidnosti državnih obveznica na lokalnom primarnom tržištu, sa određenim efektima koji se očekuju u odnosu na sekundarno trgovanje – stoji u dokumentu.

Dodaje se da jejedan od preduslova za uvođenje ovog sistema razvoj lokalnog tržišta i stvaranje "referentnih" emisija dinarskih obveznica, na čemu Uprava za javni dug intenzivno radi u saradnji sa MMF-om.

- Preporuke MMF-a predviđaju fazni pristup u uvođenju primarnih dilera na aukcijama dinarskih državnih obveznica. Kako bi se sagledali efekti uvođenja sistema primarnih dilera, pre donošenja konačne odluke, biće sproveden pilot projekat – zaključuje se u Programu reforme javnih finansija za narednih pet godina.

B. P.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE