NavMenu

Otkrivamo kuda će tačno proći trasa brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci - Severna varijanta usvojena kao povoljnija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.07.2021. 14:48
Komentari
Podeli
Zelena boja predstavlja izabranu varijantu saobraćajnice (Foto: Facebook.com/šumadijapolis)Zelena boja predstavlja izabranu varijantu saobraćajnice
Izgradnja brze saobraćajnice Kragujevac-Mrčajevci privukla je veliku pažnju javnosti u Šumadiji - s obzirom na to da su u opticaju bile dve opcije, da li će saobraćajnica ići severnom trasom, uzvodno u slivu Gružanskog jezera, ili južnom, nizvodno u slivu jezera, ne deluje nimalo čudno što vlada ogromno interesovanje za ovaj projekat.

Posle dosta nagađanja, licitiranja, navođena argumenata za jednu ili drugu stanu, dilema je konačno razrešena - brza saobraćajnica Kragujevac-Mrčajevci ići će severnom trasom preko Opštine Knić, saopštili su za eKapiju iz JP Putevi Srbije.

Kako su naveli u odgovoru dostavljenom našoj redakciji, za ovaj projekat već je izrađena studija opravdanosti, u kojoj je usvojena severna varijanta.

- Za potrebe realizacije ove investicije urađen je Generalni projekat i Prethodna studija opravdanosti za izgradnju državnog puta IA reda od Kragujevca do veze sa državnim putem IA-A5 (E-761) u Mrčajevcima (2020. god.), koji su usvojeni od strane Revizione komisije. Usvojena je severna varijanta koridora kao povoljnija - naveli su iz Puteva Srbije.

Iz ovog preduzeća saopštili su nam da trasa budućeg koridora ide od planirane Severene obilaznice grada Kragujevca, preko teritorije naselja Stanovo (grad Kragujevac, KO Kragujevac III), kroz atare naseljenih mesta i katastarske opštine Dragobraća i Đuriselo, sve do Vučkovice u opštini Knić. Od Vučkovice dalje kroz teritoriju opštine Knić, prolazi kroz atare naseljenih mesta i katastarske opštine: Raškovići, Dragušica, Toponica, Kusovac, Radmilović, Pretoke i Bumbarevo Brdo do naselja Bare.

Na teritoriji grada Čačka, odnosno do Mrčajevaca, dodaju iz Puteva Srbije, usvojena varijanta prolazi kroz naseljena mesta: Voljavča, tj kroz kata Bresnica, Bečanj, Mrčajevci i Katrga, gde se priključuje na državni put IA-A5 (E-761), odnosno, na budući Moravski koridor.

Prema usvojenim planovima, planirano je da brza saobraćajnica ima po dve saobraćajne trake u svakom smeru širine po 3,50 m, sa razdelnom trakom širine 3,00 m, navode iz JP Putevi Srbije.

Kada je reč o daljim koracima u realizaciji ovog projekta, treba najpre da se definiše tačna trasa puta nakon što se usvoji prostorni plan za područje posebne namene.

- Tačan koridor puta, profili i objekti na putu biće definisani po usvajanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora sa direktnom primenom, kao i po izradi Idejnog projekta - rekli su iz JP Putevi Srbije.

Raspisivanje javne nabavke za izradu prostornog plana očekuje se tek nakon usvajanja strateških dokumenata.

- Očekujemo objavu javne nabavke po usvajanju Programa o izmenama i dopunama Programa poslovanja JP "Putevi Srbije" za 2021. godinu - rekli su iz javnog preduzeća za eKapiju.

Nikola Ignjatović


Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Novi auto-putevi

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

26.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

Vlada Srbije i kompanija Pfizer partneri u BIO4 kampusu

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fajzer (Pfizer) Srbija danas su potpisali Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus. Taj centar okupiće akademiju, privatan sektor, startap kompanije i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala poznata po inovacijama i nauci, navodi se u saopštenju Fajzera. Premijerka Ana Brnabić je na potpisivanju memoranduma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.