NavMenu

Zoom kupuje provajdera klaud kontakt centra za 14,7 mlrd $

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 19.07.2021. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Tumisu)Ilustracija
Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 mlrd USD.

Ovo je prva akvizicija Zoom-a, u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vreme kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Microsoftove planirane kupovine Nuance comunication za 16 mlrd USD, prema podacima FaktSeta.

Tržišna kapitalizacija Five9 iznosila je u petak na zatvaranju NJujorške berze 11,9 mlrd USD, ili 177,60 USD po akciji, prenosi CNBC.

Prema saopštenju Zoom-a, akcionari firme Fajv9 dobiće 0,5533 akcija Zoom Video comunications za svaku akciju koju poseduju u Five9. Time se vrednost Fajv9 podiže na 200,28 USD po akciji, što je premija od 13% u odnosu na cenu na zatvaranju u petak.

Zoom je među 16 najuspešnijih rastućih kompanija u minulih 16 meseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom sveta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim delatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda za 326% prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju "licem u lice". Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo verovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Vol Stritu, ocenjuje CNBC.

Cena akcija Zoom-a je porasla lani za skoro 400%, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu za 36%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.