NavMenu

Šta je paket ZelEPS i kakve pogodnosti donosi

Izvor: RTS Nedelja, 18.07.2021. 18:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Globalna pomama za čistom energijom preslikava se i na srpsko tržište struje. Za samo dve godine tražnja za zelenim kilovatima povećana je 10 puta. Iako se 70% struje proizvodi iz uglja, EPS mora da prati i zahteve tržišta, pa su ponudili i paket ZelEPS.

Strane kompanije u poslovnim planovima već sprovode evropski Zeleni dogovor, pa sa snabdevačima ugovoraju samo isporuke energije iz obnovljivih izvora. Na tome sve više insistiraju i domaći komercijalni kupci.

- U 2020. godini količina prodate električne energije bila je desetostruko veća nego 2019. Na sredini 2021. već smo ugovorili dvostruko veću količinu električne energije nego što smo prodali u celoj 2020. Prednjače kupci iz industrije, ima banaka, ima sve više i uslužnih i prodajnih objekta, ambasada - kaže direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u EPS Snabdevanju Bratislav Džombić.

A potvrda da se trguje strujom iz obnovljivih izvora je Garancija porekla. Taj elektronski ekološki sertifikat izdaje preduzeće Elektromreža Srbije.

- Elektromreža Srbije je nacionalno telo za izdavanje garancija porekla i telo koje je zakonom predviđeno da vodi registar garancija porekla. Mi smo zaduženi da vodimo taj registar na nacionalnom nivou, zaduženi smo i da povežemo taj registar sa ostalim registrima u Evropi i da na taj način praktično omogućimo i uvoz i izvoz nacionalnih garancija porekla - objašnjava direktor Direkcije za tržište električne energije Elektromreža Srbije Marko Janković.

Naša zemlja, kažu, ima veliki potecijal da izda čak 10 miliona tih "garancija porekla". U tome prednjači EPS, koji je u taj registar uneo 30% struje, koju prozvodi u 15 hidroelektrana i plasira je kroz paket ZelEPS.

- To praktično znači da kupac može biti siguran da je svaki megavat-sat koji utroši proizveden iz obnovljivih izvora električne energije - kaže Džombić.

U EPS-u kažu da ubrzano pripremaju više proizvodnih projekata obnovljive energije, koji će do kraja decenije doneti novih 250 megavata struje iz vetra i sunca. Na području kostolačkih termoelektrana i kopova, već krajem godine počeće gradnja solarne elektrane, a početkom iduće godine i velikog vetroparka.

- Ideja nam je da na postojećim pepelištima, deponijama za odlaganje pepela i šljake termoelektrana, postavljamo solarne elektrane. Takođe ćemo postavljati solarne panele na zatvorenim površinskim kopovima Kolubare i Kostolcu. I ono što je najvažnije, sagledavaćemo mogućnosti postavljanja solarnih panela na krovovima postojećih proizvodnih kapaciteta - navodi rukovodilac investicionih projekata EPS-a Željko Lazović.

Međunarodna agencija za energetiku ukazuje da je i u godini pandemije snaga novoinstaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora u svetu povećana gotovo za polovinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.