NavMenu

Borovnice na daljinski - Miroslav Aničić iz cele Evrope SMS-om kontroliše rod

Izvor: RTS Nedelja, 18.07.2021. 12:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)Ilustracija
Sve više poljoprivrednika u selima rudničko-takovskog kraja opredeljuje se za proizvodnju borovnica. To voće se, kako se procenjuje, gaji na više od dvadeset hektara. U jeku berbe proizvođači su zadovoljni kvalitetom, ali ne i otkupnom cenom.

Porodica Aničić se bavi proizvodnjom borovnica već nekoliko godina. Na dvadeset ari imaju 1.300 saksija, a po stablu uberu nešto manje od kilograma. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom iako je i na njihov zasad u Ljutovnici uticalo promenljivo vreme.

- Bile su hladnoće, bili su toplotni udari i to se odrazilo. Ima par biljaka koje su nastradale, ali mislim da ću ih povratiti - rekao je Miroslav Aničić.

Da bi ostvarili kvalitetnu proizvodnju oslanjaju se na savete stručnjaka.

- Najvažnije je praćenje, analiza zemlje, supstrata, lista i ploda. Bez toga ne može niko da očekuje rod i da radi napamet. To je uslov da bi se radilo - dodaje Aničić.

Uz stalnu edukaciju i pomoć čačanskih naučnika, Aničići, kažu, primenjuju i patente zemljaka.

Tako, osim u jeku berbe, u zasadu ne moraju da budu stalno. U tome im pomaže daljinsko upravljanje sistemom za navodnjavanje.

- Meni je zasad 30 kilometara od kuće i pošto mi posao specifičan, ja radim kao vozač, iz cele Evrope puštam sistem, uvid imam na daljinsko, na SMS poruku - kaže Aničić.

Daljina im, ipak, ne pomaže u ostarivanju prava na subvencije, jer žive u drugoj opštini, a ni otkupna cena im ne ide u prilog, pa će deo roda otići u preradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.