NavMenu

Košarkaš Barselone na Staroj planini gradi košarkašku arenu, ski staze i hotelski kompleks - Kraj radova naredne godine

Izvor: Tanjug Subota, 17.07.2021. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: AIM Studio)
Košarkaš Barselone Nikola Mirotić ulaganjem u ruralni turizam želi da doprinese razvoju grada Pirota, a najavio je i izgradnju košarkaške arene, staze za skijanje i hotelskog kompleksa, prilikom posete nedavno održanoj manifestaciji "Tkačke kolonija", na Staroj planini.

Mirotić je, zajedno sa suprugom Ninom, posetio tradicionalnu manifestaciju tkanja kako bi podržao aktivnosti na očuvanju tradicionalnih tehnika i veština izrade rukotvorina, ali i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim krajevima.

Kako je saopšteno iz NALED-a, nekadašnji košarkaš Čikago Bulsa svojoj supruzi kupio je elegantnu tkanicu, a sebi loptu od pustovane vune, kao simbol uspeha koje Srbija niže u sportu.

Košarkaš u pirotskom kraju ulaže u razvoj stočarstva i turizma, a reč je o kraju iz kojeg Nina potiče i gde svake godine provode deo letnje pauze.

U njihovom hotelu StarA organizovana je prva tkačka kolonija, a pored toga košarkaš je izgradio farmu ovaca Eva koja će snabdevati mesom i sirom novi hotel koji će biti inspirisan šarama pirotskog ćilima.

Takođe, u okviru kompleksa postojaće arena za košarku, staza za skijanje i dodatni sadržaji za smeštaj u vidu posebnih kućica na drvetu, čiji se završetak radova planira za sledeću godinu. Detaljnije o tome kako će kopleks izgledati pogledajte u posebnom tekstu.

Plan Mirotića je da ponovo ožive pirotski kraj, a jedan od ključnih koraka je i izgradnja škole u mestu Visočka Ržana.

Šestu tkačku koloniju u Dojkincima organizovalo je udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža, uz podršku NALED-a, Grada Pirota, Ministarstva poljoprivrede i ambasade SAD.

Okupila je više od 15 žena iz cele Srbije sa ciljem popularizacije tkanja i usavršavanja tradicionalne veštine izrade ćilima.

- Tradicionalne rukotvorine iz svih delova Srbije nas čine ponosnim pred svetom i potrebno je da ih na najbolji način predstavimo, a jedan od važnih koraka je da ih naše institucije i privreda češće koriste kao diplomatske i poslovne poklone - ističe predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Šesta tkačka kolonija održana je u Sportsko rekreativnom centru Dojkinci i Tehničkoj školi u Pirotu.

Ovogodišnju manifestaciju posetili su i visoke zvanice poput ambasadora Kanade i Belgije Džajlsa Normana i Kuna Dama, ambasadorke Portugala Marije Virhinije Pine, Filomine Obrajen iz Međunarodnog kluba posetilaca Beograda i Kristine Cetl, članice predsedništva Međunarodnog kluba žena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.