NavMenu

Smederevci podižu spomenik osnivaču svog grada Đurđu Brankoviću

Izvor: Novosti Petak, 16.07.2021. 11:08
Komentari
Podeli
Natpis na kuli Malog grada - Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ, gospodin Srbljem i pomorju zetskom. Naredbom njegovom sazida se ovaj grad u godini 6938. (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Natpis na kuli Malog grada - Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ, gospodin Srbljem i pomorju zetskom. Naredbom njegovom sazida se ovaj grad u godini 6938.
Grad Smederevo podići će spomenik despotu Đurađu Brankoviću, osnivaču grada. Ovime će biti, po mišljenju brojnih Smederevaca, konačno biti ispravljena nepravda naneta srpskom vladaru, koji je zaslužan što Smederevo danas postoji.

Smederevci su spomen-obeležjima odali počast brojnim važnim ličnostima, ali do sada spomenik nije dobio čovek koji je stvorio ovaj grad.

- Sa radošću mogu da kažem da ćemo do kraja iduće godine da ispravimo ono što je propuštano decenijama - najavio je gradonačelnik Jovan Beč.

Ovo je drugi put u poslednje tri godine da gradska vlast pokreće proceduru podizanja spomenika Brankoviću. Prva je usledila pre tri godine, nakon peticije građana, kada je formirana komisija sa zadatkom da utvrdi kriterijume, objavi konkurs i izvrši izbor idejnog rešenja. Međutim, svoj posao komisija nikada nije obavila.

Gradonačenik, Jovan Beč ovih dana obznanio je da je pokrenuo zvaničnu proceduru i oformio radnu grupu za realizaciju ove ideje. U njoj su, kako je rekao, najstručniji ljudi koji će dati mišljenje o lokaciji i vizuelnom rešenju.

- Formirali smo tim stručnjaka koji će dati ideje za sve što bi trebalo da prethodi početku izrade obeležja. Sa projektom se, zbog njegovog značaja, neće žuriti. Stručnjacima je dato dovoljno vremena da se dođe do kvalitetnog rešenja. Septembar iduće godine je realan rok da se krene sa realizacijom, a kraj godine da imamo spomenik - kaže gradonačelnik Beč.

Despot Đurađ Branković podigao je Smederevsku tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine u periodu od 1428. do 1439. godine. Mudri vladar poslednje srpske prestonice tvrđavu je sazidao kao poslednju odbranu od Turaka.

Ona će, svojom monumentalnošću označiti sjaj i propast jedne blistave epohe - srpske nemanjićke državnosti.

Po mnogima, despot Đurađ Branković jedan je od najtragičnijih i nepravedno zapostavljenih srpskih vladara. Njegova je zasluga, smatraju istoričari, što je odolevajući osvajačima, Srbima ostavio u amanet pravoslavlje. Takođe, despotovim zalaganjem i novcima otkupljene su mošti jevanđeliste i apostola Svetog Luke. Kao obrazovan čovek, ostavio je Srbima i umetničko zaveštanje. Umro je 1456. godine u Smederevu, a grobno mesto mu se do danas ne zna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.