NavMenu

Vrdnik postaje centar savremenog banjskog turizma u Srbiji - Hub za digitalne nomade, vodeni park, med spa, velnes i senior living naselja, vinski hotel, gourmet house...

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.07.2021. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sirirak kaewgorn/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija oglasilo je javni uvid u predlog za proglašenje turističkog prostora Vrdnik u opštini Irig u okviru nacionalnog parka Fruška gora.

Prema prilično ambicioznom predlogu koji je napravljen na osnovu Strategijskog master plana razvoja turizma Fruške gore za područje opštine Irig, u okviru turističkog prostora Vrdnik na površini od oko 1.655 ha, predviđeni su brojni novi turistički kapaciteti koji bi ovo naselje na obroncima Fruške Gore mogli da postave u sam vrh srpskog banjskog turizma.

Kako bi se u budućnosti razdvojili odmorišni od lečilišnih sadržaja, predložene su tri "iskustvene" zone: Nova banja koja će obuhvatati zonu integrisanog porodičnog velnes i spa rizorta, zonu kuća za odmor i zonu sporta i rekreacije, Stara banja u kojoj će se nalaziti zone kreativne industrije, medicinskog turizma i velnes zajednice i treća je Zona Iriški venac sa dečjim sadržajima - centar otkrića Fruške gore i tematski zabavni park.

Među planiranim sadržajima izdvajaju se otvoreni zabavni vodeni park, "Fruška Creative Industry Hubˮ (kreativni hab – centar za digitalne nomade), Med Spa - medicinski centar banje Vrdnik; velnes naselje Wellness lifestyle real-estate, Senior living zajednica, vinski hotel u sklopu neke od vinarija, Fruška gora Gourmet House i Vrdnička pijaca "zadovoljstva".

U planu je i revitalizacija zgrade Doma kulture (Srpska čitaonica Irig), postavljanje žičare, rekonstrukcija lokalnog puta u centru naselja Vrdnik za prilaz Specijalnoj bolnici Termal, uređenje centralnog parka sa amfiteatrom u zoni nove banje), zatim uređenje i opremanje jezera Borkovac (akumulacija Kudoš) sa revitalizacijom jezerskog ekosistema, uređenje i opremanje priobalja jezera Međaš, i izgradnja sportskih objekata za sportske pripreme i rekreativni sport u Banji Vrdnik.

Kako je precizirano u predlogu, predviđen je dalji razvoj sadržaja koncentrisanih oko Etno-sela Vrdnička kula i hotela Fruške terme, u cilju zaokruživanja turističke ponude i stvaranja integrisanog porodičnog velnes i spa rizorta, koji će biti povezan sa centrom naselja, budućim javnim parkingom i budućim sportskim hotelom sa sportskom halom.

- Projekat završetka integrisanog porodičnog velnes i spa rizorta je od ključnog značaja, pošto će se time sav "bučni" sadržaj premestiti iz postojećeg centra banje, čime se otvara prostor da se postojeći objekti u okviru banje pozicioniraju kao specijalizovani objekti za med spa usluge, sa zdravstveno–rehabilitacionim karakterom – objašnjeno je u dokumentu.

Dodaje se da će se na postojeću zonu Specijalne bolnice "Termal" nastaviti buduće tematsko naselje, sa tzv. wellness real-estate-om, kojim se otvara prostor za razvoj ovakvog tipa zatvorenog naselja, u skladu sa najnovijim trendovima na svetskom tržištu nekretnina.

- Dodatno, predviđen je i razvoj kapaciteta za smeštaj seniora (penzionera), kao svojevrstan senior living community, na lokaciji koja se nalazi u blizini med spa i wellness real-estate zona. Planiran je i razvoj digitalnog i kreativnog hub-a, sa ciljem diversifikacije ponude sadržaja i privlačenja mlađih generacija, tzv. digitalnih nomada, što će imati pozitivan marketinški efekat i staviti Vrdnik na mapu inovativnih mesta – ističe se u planu.

Kako je za eKapiju rečeno u Službi za urbanizam Opštine Irig, sve ovo će biti omogućeno zahvaljujući pomenutim Strategijskom master planu koji je ugrađen u Novi prostorni plan Opštine Irig, trenutno je u izradi i planirano je da bude završen već u avgustu.

Inače, тermomineralne vode Banje Vrdnik imaju temperaturu od 32,5°C, i spadaju u hipertermalne vode, sa širokim spektrom delovanja na ljudski organizam i provlači veliki broj domaćih, ali i stranih i gostiju iz regiona - u 2019. godini Vrdnik je posetilo ukupno 28.700 turista.

B. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.