NavMenu

Prvi put u Srbiji moguće izdavanje investicionih tokena - Evo šta su i kome će najviše koristiti

Izvor: Tanjug Sreda, 14.07.2021. 13:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)Ilustracija
Zakonom o digitalnoj imovini omogućeno je izdavanje investicionih tokena u Srbiji, a u centralnoj banci očekuju da će oni doprineti finansiranju otpočinjanja poslovanja, pre svega manjih kompanija.

U NBS kažu za Tanjug da su u početnoj fazi poslovanja tradicionalni izvori finansiranja obično nepristupačniji i objašnjavaju da su investicioni tokeni u praksi zasnovani na realnim projektima.

- Investicioni tokeni predstavljaju vrstu digitalne imovine koja se izdaje u svrhu prikupljanja sredstava kojima će se finansirati određeni projekat, a koja investitoru daje određeno pravo u odnosu na taj projekat, na primer učešće u dobiti i to najčešće u vidu prava na proizvode ili usluge buduceg projekta - navode iz NBS.

Takođe, izdavanje investicionih tokena obično prati beli papir izdavaoca, koji odgovara prospektu kod izdavanja finansijskih instrumenata u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište kapitala, s tim što se beli papir izdaje i objavljuje u jednostavnijoj proceduri nego prospekt.

To izdavanje investicionih tokena čini primamljivijim vidom finansiranja, posebno kod inovativnih startap-ova i malih i srednjih pravnih lica.

U skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini, nadzorni organ odobrava objavljivanje belog papira za izdavanje digitalne imovine, i to za virtuelne valute Narodna banka Srbije, a za digitalne tokene Komisija za hartije od vrednosti.

Zahtev za odobrenje objavljivanja belog papira podnosi se preko portala eUprava, a nadzorni organ (Komisija za hartije od vrednosti u slučaju izdavanja investicionih tokena) odlučuje o tom zahtevu u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

U NBS kažu da ne postoji ograničenje u pogledu projekata koji mogu da se finansiraju izdavanjem investicionih tokena, sve dok se oni izdaju u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini.

Za sva pitanja koja se odnose na investicione i druge digitalne tokene nadležna je Komisija za hartije od vrednosti, napominju u NBS
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Stari savski most ostaje do sledećeg proleća - Sa budućim tunelom činiće "mali metro", kaže Šapić

Neće biti uklanjanja Starog savskog mosta dok se ne završi projekat za tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, a prenosi Beoinfo. On je istakao da je projekat za Novi savski most faktički završen, ali da se taj projekat sad objedinjuje sa projektom izgradnje tunela, čime će se objediniti saobraćajnice od Bulevara Zorana Đinđića i Mihajla Pupina na Novom Beogradu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.