NavMenu

Plato jarbola u Novom Sadu biće posvećen umetniku Mitru Subotiću Subi

Izvor: RTV Utorak, 13.07.2021. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
U sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture, Novi Sad dobiće Plato jarbola u Limanskom parku posvećen Mitru Subotiću Subi.

Poznati novosadski umetnik ostavio je značajan trag ne samo na jugoslovenskoj, nego i na svetskoj muzičkoj sceni, kaže direktor Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković.

Suba se smatra pionirom elektronske muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sredinom osamdesetih godina preselio se u Pariz, a potom, 1990. godine u Brazil (Sao Paolo), gde je proveo poslednje godine života, kao jedan od najpriznatih muzičkih producenta. Kao studijski muzičar i producent sarađivao je sa poznatim brazilskim muzičarima mlađe generacije, kao što su: Katja B, Cibelle, Taciana, Bebel Gilberto i drugi.

- Taj plato, kao deo EPK je još u procesu kandidature bio postavljen da se oda pošta, između ostalog, našem velikom muzičaru i umetniku Subi, koji je zadužio ne samo Novi Sad već i južnoameričku scenu ukupno - rekao je Milenković.

Plato jarbola će na tom mestu, Subinom platou, biti u funkciji da umetnost pobedi ne dirajući ništa, ni zelenilo, ni ružičnjak, što građani podrazumevaju kao ulazak u Limanski park.

Ovo će biti momenat izložbe na otvorenom gde će, između ostalog, u toj godini titule, koja ostaje i kao trajni programski legat, kroz četiri programska luka, različiti umetnici, tih 49 jarbola obeležiti doprinos umetnika na jedan drugačiji, specifičan način ne klasičnim delima kako smo navikli u galerijama.

- S druge strane, to je jedan momenat saradnje između Fondacije EPK i Uprave za građevinsko zemljište, gde su neki momenti uključivali umetničke intervencije, negde su to određene vrste komunikacionih momenata, zamene tabla, više saobraćajna infrastruktura, zapravo ovo je samo mali delić sveukupnog projekta - rekao je Milenković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.