NavMenu

Pogledajte budući Nacionalni centar "Ukras sveta" - Bungalovi za roditelje, 3D štampači za izradu pomagala, bazen, manjež, mini zoo i posao za 160 ljudi (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 13.07.2021. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat, screenshot)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Novom Beogradu.

Reč je o savremenom Nacionalnom centru "Ukras sveta" za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, koji će se nalaziti na Bežanijskoj kosi i čiju je izgradnju nedavno najavila prva dama Srbije Tamara Vučić.

Prema njenim rečima, kamen temeljac ovog zdanja vrednog između 20 i 22 mil EUR trebalo bi da bude postavljen krajem godine, a završetak radova očekuje se na leto 2023.

Investitor projekta je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a projektant je firma Dizajn Arhitektura iz Beograda.
(Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat, screenshot)

Centar će obuhvatati površinu od gotovo 21.000 m2, a nalaziće se u bloku između ulica Peđe Milosavljevića i Dr Huga Klajna, uz Ulicu Ismeta Mujezinovića.

Prema projektu, dvospratni kompleks će imati unutrašnje dvorište i sastojaće se iz više celina, među kojima su terapeutska, dijagnostička, edukativna i naučno-istraživačka celina, a planirani su i brojni prateći sadržaji.

U ulaznom holu izdvajaće se čekaonica zamljišena kao igraonica, dok će dijagnostička celina podrazumevati ordinacije za 11 ordinacija lekara specijalista poput pedijatra, fizijatra, psihijatra, neurologa ORL i oftalmologa, kao i gluvu sobu, sobu za EEG, prcenu vida, arenu za procenu razvoja...

U okviru terapeutske zone izdvajaju se sale za fizioterapiju, svetlosna senzorna soba, sale za savetovanje roditelja, muzička soba i bazen.
(Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat, screenshot)

Kompleks će imati i deo za opremu i asistivnu tehnologiju, sa bibliotekom, prostorom za izradu pomagala sa 3d štampačima.


Naučno-istraživačka celina podrzumevaće open space, odnosno hub koncept i prostore za sastanke udruženja roditelja.

Van glavnog objekta nalaziće se 3 bungalova za smeštaj porodica, svaki sa 2 apartmana, zatim, igralište sa spravama, sportski tereni, bašta, mini zoo vrt i manjež.

Kako je navedeno u projektu, planirani broj zaposlenih u objektu je oko 160, od čeka 23 lekara spcijalista, 19 medicinskih sestara, 79 zdravstvenih saradnika (logopedi, defektolozi, psiholozi, fizioterapeuti, socijalni radnici...) i 9 stručnih saradnika.
(Foto: Dizajn Arhitektura/Urbanistički projekat, screenshot)

Napominje se da je dizajn projekta rađen prema prema principima "universal design" ili "design for all", vodeći računa o dostojanstvu osoba sa razvojnim poteškoćama.

Projekat predviđa smanjenje potrošnje svih vrsta energije, pa će u tu svrhu biti korišćene geosonde i solarni kolektori i paneli.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.