NavMenu

Šta je na Siciliji brza hrana? (RECEPT)

Izvor: eKapija Subota, 10.07.2021. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: Anima Visual/Unsplash)
Sicilija je možda jedino mesto u Evropi na kojem klasična brza hrana nije uzela maha. Jedu i Sicilijanci "s nogu", međutim, da bi se stekao utisak šta je za njih brza hrana, za početak je interesantan podatak da je jedan od najvećih globalnih lanaca brze hrane bio prinuđen da zatvori svoj restoran u sicilijanskom gradu Modika, zbog manjka posla.

Pa šta onda Sicilijanci jedu kad im se prijede nešto na brzinu, ili da su na ulici?

Na raspolaganju su im različiti antipasti (predjela, odnosno užine), mahom zdravije verzije brze hrane na koju smo navikli mi koji se hranimo po pekarama i "pljekarama".

Na Siciliji je dovoljno da uletite u prvu mesaru gde će vam odmah na licu mesta napraviti sendvič, i to kakav - u vruću tanku lepinju (panino) staviće pršut (prosciutto) i tvrdi ovčiji sir (pecorino siciliano).

Na svakom ćošku su i arancini (u prevodu "male narandže", na koje podsećaju), kupasti ili okrugli panirani kroketi od pirinča, punjeni najčešće raguom od mesa, paradajza, mocarele i graška. Paradajz, kao što je poznato, Sicilijanci vole da suše na suncu, što na najsunčanijem ostrvu Evrope uopšte nije problem, i da ga potom stavljaju na picu. A u Siciliji je sinonim za picu sfincione, četvrtatsto oblikovano debelo testo poreklom iz Palerma, filovano sosom od pelata, sa dodatkom začina, luka, inćuna i kozjeg ili ovčijeg sira, jer domaću kravlju mocarelu u ovim krajevima retko nalazimo. Zanimljivo je da Sicilijanci picu nikad ne jedu za ručak, pa picerije i ne pale peći pre večeri. Ko ne voli (debelu) picu, tu je scaccia - tanko testo sa ruzmarinom, u ostatku Italije poznato kao focassia. Na Siciliji ga pune ricotta sirom, plavim patlidžanom, paradajzom i crnim lukom.

Ako ste za nešto "gurmanskije", ima i toga. Ali, ne, nije reč o pljeskavici. Imaju i na Siciliji sklepane kućice u kojima služe brzu hranu, ali tamo ćete uglavnom naći – morske plodove. Uđete u neuglednu limenu kućicu i tamo dobijete oval najukusnije spremljenih cozza, nešto najsličnije dagnjama na buzaru.

Ako ste ljubitelj slatkog, potrudite se da vas put nanese baš u Modiku s početka priče, jer je ona poznata po kvalitetnim, ručno pravljenim čokoladama s biberom.

Ipak ste za zdraviju varijantu? Ok, možete ubrati citruse bukvalno pokraj svakog puta. I to kakve! Tolike limunove i crvene slatke narandže nećete videti nigde. Citrusi Na Siciliji se narandža stavlja čak i u slane salate.

U znaku ovih crvenih narandži su i mnogi poznati slatkiši (dolci), poput torte cassata od ricotta sira i narandžine kore. Ne možemo zaobići ni čuvene cannoli - u bukvalnom prevodu "male tube" od testa, a tako i izgledaju, punjene ričota sirom i maskarponeom uz dodatak vanile i pistaća.

Još jedan lagani slatki zalogaj je granita, ledeni dezert poput sladoleda ali sa kristalima leda.

Ipak vam se više svidelo branje plodova kraj puta? Na Siciliji raste i pljosnati kaktus čiji plod zovu i indijska smokva i koji je ukusan desert kada sazri, a najčešće se jede pohovan. Ipak, u lov na kaktuse povedite nekog iskusnog meštanina. A šta popiti "s nogu" na Siciliji", pre obroka i uz njega? Sicilijanci najčešće pre ručka piju rakiju od grožđa, koju zovu grappa, a uz jelo vino. Najpoznatija crvena vina su "Cerasuolo di Vittoria" i "Nero d'Avola", a od belih dezertnih vina "Marsala" i "Malvasia delle Lipari".


B. P.


RECEPT

Aranćini

(za 12 komada)

Sastojci:

- dve i po šolje pileće supe
- 400 grama pirrinča
- prstohvat šafrana
- kašika putera
- dva jajeta
- so prema ukusu
- pola šolje rendanog parmezana
- 100 grama mlevenog junećeg mesa
- 30 grama koncentrata paradajza
- 60 grama graška
- 60 grama seckane mocarele
- šolja brašna
- dve šolje prezli
- dve kašike maslinovog ulja
- ulje za duboko prženje

Priprema:

Pomešajte pileću supu i šafran dok ne proključa, ubacite pirinač, puter i so. Pokrijte, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Prebacite pirinač u činiju i pomešajte sa parmezanom. Nakon što se delimično ohladi umešajte jaja i pustite da se skroz ohladi. U međuvremenu na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk i mleveno meso pa dodajte paradajz, so i biber. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Na ulju kratko propržite grašak. Navlažite ruke vodom, i zahvatite pirinač u velilčini jedne četvrtine šolje. U centar smese stavite kašiku sosa od mesa, malo graška i parče mocarele. Oblikujte smesu u obliku kupe. Uvaljajte loptu u brašno, zatim u jaja pa u prezle. Ostavite da se osuši 15 minuta. Kad oblikujete svih 12 loptica, pržite dva do tri minuta u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-braon boju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.