NavMenu

Modernizacija luke Prahovo kreće u septembru, ceo kompleks gotov do 2024.

Izvor: eKapija Petak, 09.07.2021. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na modernizaciji luke Prahovo kreću u septembru, a puna funkcionalnost ove najvažnije srpske luke na Dunavu očekuje se tokom 2024. godine, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je tokom posete Prahovu istakao da su luke budućnost saobraćaja, a da će u ovom pristaništu do 2024. godine biti završen ceo kompleks sa modernom infrastrukturom i skladištima i vezama sa kopnenim saobraćajnim koridorima.

- Kada završimo sa modernizacijom, luka Prahovo će imati tri puta veći kapacitet u prijemu robe nego danas. Ovaj grad ima i značajan industrijski kapacitet, a samo u ovom trenutku je više od hiljadu zaposlenih sa platom između 600 i 650 EUR - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, plan Vlade je da Dunav i Savu do 2023. godine poveže sa železničkim i putničkim koridorom 10 i u tim planovima iskoristi veliku podršku Evropske investicione banke.

- Tu, pre svega, mislim na proširenje luke Prahovo, zatim na rekonstrukciju prevodnice Đerdap 2, ali i na vađenje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koja blokira vodni saobraćaj u ovom delu Dunava, a ovaj zahtevni projekat će započeti u martu ili aprilu sledeće godine - naveo je ministar.


Šef regionalne Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci istakao je da je Evropska investiciona banka jedan od glavnih stranih investitora u velike infrastrukturne projekte u Srbiji sa više od 6,2 mlrd EUR, kao podrška projektima.

- Srbija ulaže znatne napore u modernizaciju saobraćajne infrastrukture. Od ovih projekata očekuje se povećanje trgovinske razmene sa susednim državama članicama EU, kao i održivi privredni razvoj Srbije - rekao je Bragonci, saopštila je Vlada Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.