NavMenu

Izdavalac domaće kriptovalute "Lazar" tvrdi da je sve po zakonu - Planira izdavanje još jedne digitalne valute

Izvor: eKapija Sreda, 07.07.2021. 08:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Austin Distel)Ilustracija
Na vest eKapije da je Srbija dobila domaću digitalnu valutu Lazar, čiji je izdavalac Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine, juče je hitno reagovala Narodna banka Srbije saopštenjem da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta i upozorila da je za oglašavanje suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5 miliona dinara.

S tim u vezi eKapija je kontaktirala Pavićevića koji je oglasio inicijalnu ponudu za kupovinu 7.700.000.000 pojedinačnih jedinica digitalne valute Lazar (DVL). On, kako je rekao, smatra da je izdavanje DVL uradio u skladu sa Zakonom o digitalnoj imovini, da nema mesta kaznenim sankcijama koje spominje NBS i da su, kako kaže, navodi iz saopštenja Centralne banke "neistiniti i zlonamerni".

Prema njegovim rečima, odobrenje za izdavanje belog papira u njegovom slučaju nije potrebno. Pavićević se, kako i stoji u tekstu njegovog oglasa i kako je eKapija i prenela, poziva na član 17. Zakona o Digitalnoj imovini.

- U skladu sa pomenutim 17. Zakona, stav 2, zakonodavac je jasno predvideo da "izdavalac može oglašavati inicijalnu ponudu digitalne imovine za koju nije odobren beli papir ukoliko je vrednost digitalne imovine manja od 100.000 evra. Emisiona vrednost DVL je 64.245 EUR po srednjem kursu NBS na dan određivanja emisionog kursa DVL – naveo je Pavićević.

On ističe i da je u stavu 3. istog člana zakonodavac predvideo i da je "objavljivanje belog papira koji nije odobren u skladu sa ovim zakonom dozvoljeno pod uslovom da se prilikom njegovog objavljivanja i tokom inicijalne ponude digitalne imovine na koju se odnosi taj beli papir jasno navede da taj beli papir nije odobren".

- Ja sam kao izdavalac digitalne valute "Lazar" u oglasu za inicijalnu ponudu za upis i kupovinu ove digitalne valute, kao i na sajtu DVL.rs sve napred izneto jasno naglasio, a dokaz tekst objavljenog oglasa i oglasa na sajtu izdavaoca – kaže Pavićević.

Dodaje da zahtev za odobravanje belog papira nije i neće podneti jer, kako kaže, to nije neophodno po zakonu, a "i nema naknadu NBS u visini od 80.000 dinara".

Pavićević tvrdi i da NBS kao nadzorni organ ne ulazi u sadržaj, niti garantuje ispravnost sadržaja u belom papiru u skladu sa odredbama zakona o digitalnoj imovini.

- S druge strane, ja sam kao izdavalac i na svom sajtu i u objavljenom oglasu naglasio da nacrt belog papira mogu videti svi potencijalni investitori i preuzeti bez plaćanja nadoknade – kaže on.

Najzad, Pavićević navodi i da nije kontaktirao Centralnu banku pre oglašavanja inicijalne ponude, jer je, kaže, to bilo nemoguće s obzirom da je Zakon o digitalnoj imovini počeo da se primenjuje poslednjeg dana juna ove godine.

- Osim toga, članom 9 Zakona izričito je zabranjena direktna komunikacija izdavaoca i NBS. Stav 1 ovog člana predviđa da se komunikacija odvija preko portala kojim upravlja "Služba Vlade Republike Srbije" koja je nadležna za projektovanje,usklađivanje, razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave. Pritom, očekivao sam da za šest meseci, od Nove godine do kraja juna, NBS u skladu sa članom 28 stav 6 bliže uredi "postupak upisa i uplate digitalne imovine", što NBS do današnjeg dana nije učinila – tvrdi izdavalac digitalne valute Lazar koja je vezana za dinar, sa kursom 1 DVL = 0,0001 RSD.

Pavićević je naglasio da će realizovati inicijalnu ponudu za kupovinu DVL a da nakon toga planira da, takođe u skladu sa članom 17. Zakona o digitalnoj imovini, izda još jednu digitalnu valutu, sa drugim karakteristikama.

- Kada budem odlučio da izdajem digitalnu valutu u emisionoj vrednosti većoj od 100.000 EUR, obratiću se NBS, ne samo za izdavanje, već i za dobijanje dozvole za pružanje usluga vezanih za digitalnu imovinu. Dodtano, u skladu sa članovima 5. i 55. pomenutog zakona, tražiću od NBS da mi izda sertifikat za pružanje savetodavnih usluga vezanih s digitalnom imovinom, na koje imam pravo – poručio je Pavićević.


Problem je termin "digitalna valuta"?

eKapija je juče i Narodnoj banci Srbije uputila pitanja u vezi sa tumačenjem člana 17 Zakona o digitalnoj imovini.

U odgovoru, NBS je ukazala da je skladu s članom 16. stav 3. Zakona o digitalnoj imovini oglašavanje inicijalne ponude digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno je samo u skladu sa odredbama Zakona, a da prema članu 2. tačka 33 Zakona, oglašavanje ima značenje utvrđeno zakonom kojim se uređuje oglašavanje, ako Zakonom o digitalnoj imovini nije drugačije uređeno.

- Prema tome, oglašavanje digitalne imovine, način na koji se oglašava i uslovi pod kojima se oglašava, u situaciji kada su u pitanju slučajevi iz člana 17. stava 2. Zakoan (kada se izdaje digitalna imovine bez odobrenja belog papira), moguće je samo pod uslovima koji su utvrđeni zakonom. Nije dovoljno podvesti izdavanje virtuelne valute pod određeni izuzetak, a zatim oglašavati izdavanje tih valuta nepoštovanjem bilo kakvih pravila. Neposredan uvid u tekst oglasa i tzv. nacrt belog papira ukazuju na to da je reč o izvesnoj zloupotrebi prava utvrđenih Zakonom i da nisu ispunjeni uslovi za oglašavanje. Sadržina oglasa i činjenice iznesene u njemu stvaraju indicije da je reč o tzv. obmanjujućem oglašavanju i da se potencijalni korisnici te imovine dovode u zabludu - navode iz Centralne banke.


Iz NBS tvrde i da nisu tačne tvrdnje izdavaoca da je ''zabranjena komunikacija s NBS'' i da nije mogao da se obrati Narodnoj banci Srbije, "imajući u vidu da su svi kanali komunikacije prema Narodnoj banci Srbije uvek otvoreni, uključujući i kanal preko portala E-uprave".

- Zakon je stupio na snagu 29. decembra i od tada je Narodna banka Srbije, a radi stvaranja uslova za nesmetanu primenu zakona šest meseci po njegovom stupanju na snagu, u svakodnevnoj komunikaciji sa svim zainteresovanim strana, uključujući i predstavnike kompanija koje se već bave virtuelni valutama, IT preduzetnike i sl - kažu iz NBS.

Takođe ukazuju i da je Zakonom o Narodnoj banci Srbije utvrđeno da je novčana jedinica Republike Srbije dinar i da se sve novčane obaveze iz poslova zaključenih u Srbiji između preduzeća, drugih domaćih pravnih lica i građana, izražavaju u dinarima i izvršavaju sredstvima plaćanja koja glase na dinare.

- Pojam "digitalna valuta" se koristi da označi digitalnu valutu centralne banke (eng. central bank digital currency), tj. digitalni zapis fiat valute (zakonskog sredstva plaćanja). Dakle, digitalna valuta bi predstavljala digitalnu formu dinara, koju može da izdaje isključivo Narodna banka Srbije kao centralna banka Republike Srbije. Pojam "virtuelna valuta" da označi vrstu digitalne imovine koju nije izdala i za čiju vrednost ne garantuje centralna banka, niti drugi organ javne vlasti, koja nije nužno vezana za zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je fizička ili pravna lica prihvataju kao sredstvo razmene i može se kupovati, prodavati, razmenjivati, prenositi i čuvati elektronski. Ne može se uzeti da je ispunjen ovaj uslov samo ako se to deklarativno potvrdi u tekstu koji prati oglašavanje virtuelnih valuta - stoji u odgovorima Centralne banke.

Na kraju, Narodna banka Srbije ponavlja će preduzeti sve zakonom raspoložive mere kako bi sprečila nezakonito oglašavanje digitalne imovine i sprečila da građani budu žrtve mogućih prevara navodnim pozivanjem na primenu Zakona o digitalnoj imovini, te da će postupak biti sproveden u skladu sa zakonom, a konkretne činjenice predočene potencijalnom prekršiocu u tom postupku.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Vesti

Prodaje se industrijski kompleks u Kruševcu

Ream doo Beograd prodaje industrijski kompleks u Kruševcu, uz koji se nalazi i poljoprivredno zemljište. Površina objekta je preko 1.233 m2. U objavljenom pozivu nalazi se i poslovni prostor u Novom Sadu. Konačna cena biće utvrđena nakon prikupljanja ponuda. Rok za prijavu je 15. mart. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.