NavMenu

Najveće svetsko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje na Islandu pokazalo se kao veoma uspešno

Izvor: Startit Utorak, 06.07.2021. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / tigerlily713)Ilustracija
Najveće svetsko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje i skraćenog radnog vremena na Islandu bio je "veliki uspeh" i trebalo bi ga testirati u Velikoj Britaniji, navode istraživači. Tamo je oko 1% zaposlenih učestvovalo u pilot programu u kojem su za istu platu radili kraće.

Zajedničko istraživanje organizacija iz Islanda i Velike Britanije, u kojem je od 2015. do 2019. godine učestvovalo više od 2.500 ljudi, pokazalo je da se skraćivanjem radne nedelje povećala produktivnost. Zato su islandski sindikati počeli da pregovaraju o smanjenju radnog vremena.

Od 2019. godine do danas je 86% svih zaposlenih u zemlji smanjilo svoje radno vreme ili imaju takvu mogućnost u okviru svojih ugovora, piše Independent.

Radnici obuhvaćeni eksperimentom uključivali su mešavinu onih koji su imali klasično osmočasovno radno vreme i onih sa poslovima na smene, poput zdravstvenih i socijalnih radnika, pa čak i radnika u igraonicama. Analiza je pokazala da se dobrobit zaposlenih uključenih u istraživanje znatno poboljšala.

Smanjena je percepcija stresa, izgaranje (tzv. burnout), a poboljšana je i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Istovremeno produktivnost i pružanje usluga su ostali isti, na većini radnih mesta su čak poboljšani.

Gradsko veće Rejkjavika i islandska Vlada su odlučili da ispobaju ovaj metod, nakon pritiska tamošnjih sindikata i organizacija.

- Ova studija pokazuje da je najveća svetska proba kraće radne nedelje u javnom sektoru po svim merama bila neizmerni uspeh. To pokazuje da je javni sektor zreo da bude pionir. Island je napravio veliki korak ka četvorodnevnoj radnoj nedelji, pružajući sjajan primer iz stvarnog života - navodi jedan od autora istraživanja.

Prošlogodišnja anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da je 63% Britanaca podržalo ideju skraćenja radne nedelje bez smanjivanja plata, dok je 12% bilo protiv. Sada, nakon eksperimenta na Islandu, britanski parlamentarci pozivaju vladu da napravi telo koje će ispitati ovaj predlog.

Poslovi sa četvorodnevnom radnom nedeljom utrostručili su se u protekle tri godine, a brojne kompanije, poput Unilever Plc, ili Awin, započeli su interne eksperimente sa ovim režimom.

Vlada Španije pokrenula je pilot program u kojem će kroz tri godine preći na kraću radnu nedelju bez smanjenja plata, a slični predlozi zabeleženi su u Japanu, Indiji, Evropi, i drugde.

Studija sa Univerziteta Reding pronašla je da skoro dve trećine preduzeća sa četvorodnevnom radnom nedeljom beleže povećanje produktivnosti, a poznata je i starija studija rađena na primeru Microsoft Japan, gde je uvođenjem ovog režima produktivnost porasla za 40%, a ima i drugih pozitivnih primera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.