NavMenu

EIB spremna da poveća podršku Zapadnom Balkanu

Izvor: Tanjug Utorak, 06.07.2021. 11:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)Ilustracija
Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer je na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu potvrdio čvrstu posvećenost EIB - a Zapadnom Balkanu i spremnost da poveća podršku za prelazak na zeleniji, digitalniji i inkluzivniji privredni rast.

Berlinski proces omogućio je razvoj partnerstva između učesnika, država članica EU i partnera na Zapadnom Balkanu, doprinoseći napretku Agende povezivanja, saopštila je EIB.

Takođe, pomogao je stvaranje političkog konsenzusa i obezbedio podršku EU za strateško sprovođenje zelene agende, digitalne transformacije i zajedničkog regionalnog tržišta.

- Drago nam je da smo zajedno doprineli Berlinskom procesu koji je približio ovaj region i njegove građane međusobno, kao i sa Evropskom unijom. Finansiranje u vezi sa ovim napretkom bilo je zaista značajno. A ta podrška se nije smanjila ni tokom ovog teškog perioda: inicijativa Tima Evropa, u kojoj je EIB vodeći finansijer, dokazuje posvećenost EU ovom regionu i solidarnost sa njim - rekao je Hojer.

EIB je do danas uložila više od 5 mlrd EUR u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

Takođe, banka EU je već dostigla iznos od 1,7 mlrd EUR za region, koliko se obavezala u okviru odgovora Tima Evropa na kovid-19.

Tokom prvih sedam meseci 2021. godine, EIB je već povećala svoju podršku regionu, investirajući blizu 600 mil EUR u vitalnu infrastrukturu i mala i srednja preduzeća.

Od 2009. godine EIB je investirala gotovo 10 mlrd EUR za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne projekte i razvoj privatnog sektora.

Kao aktivan učesnik Berlinskog procesa od samog početka, EIB će, navodi u saopštenju, nastaviti da ulaže u prioritete i daje finansijsku i tehničku podršku strateškim infrastrukturnim projektima i neophodnim zakonodavnim reformama.

EIB je i jedan od suorganizatora Samita o železnici Evropske komisije, koji će se održati u septembru u saradnji sa Transportnom zajednicom i EBRD-om povodom obeležavanja evropske godine železnice.

Samit će stvoriti platformu za diskusiju o regulativi i železničkim projektima iz Ekonomsko-investicionog plana za region, kao i Strategiji održive i pametne mobilnosti.

Kao klimatska banka EU, EIB će aktivno podržavati prelazak na zeleniji, digitalniji i održiviji ekonomski model, kada je u pitanju infrastruktura i razvoj privatnog sektora.

Pored investicija u povezivanje regiona i razvoj privatnog sektora, banka će intenzivirati podršku zdravstvu, obrazovanju, životnoj sredini i lokalnom razvoju i podstaći socijalnu inkluziju kroz inovativne instrumente finansiranja i veću tehničku pomoć.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.