NavMenu

Počela izgradnja pogona MTU Aero Engines u Novoj Pazovi

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 05.07.2021. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka kompanija MTU Aero Engines, jedan od vodeći proizvođača avio-motora i globalni igrač u avioindustriji, danas je u Novoj Pazovi započela izgradnju pogona za popravku aviomotora MTU Maintenance Srbija.

Srbiju smo odabrali za gradnju nove fabrike u Evropi nakon trogodišnjeg traganja za odgovarajućom lokacijom, jer je Srbija bila zaista posvećena tome da nas prihvati, a onda smo dobili i podršku od vlasti u Nemačkoj koje su primile tu poruku, rekao je na svečanom početku izgradnje pogona u Novoj Pazovi član IO i glavni programski direktor MTU Air Engine Mihael Šrajeg.

- Potpuno opredeljenje i posvećenost tima predsednika Aleksandra Vučića i svih koji su podržavali ovaj projekat na lokalnom nivou su pomogli odlučimo da će Srbija biti jedna od zemalja u kojima će poslovati MTU - rekao je Šrajeg.

Dodao je da je za neverovatnih 18 meseci završen čitav posao na obezbeđivanju početka investicije.
Šrajeg je naglasio da je poverenja koje je MTU imao ovde doprinelo da se od projekra u Novoj Pazovi ne odustane ni u izmenjenim okolnostima pandemije koja je veoma pogodila avioindustriju.
- U poslednje dve godine Ministarstvo prosvete je vrlo blisko sarađivalo sa MTU-om kako bismo razvili Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i pretvorili je u jedan od vodećih centara avioindustrije - naveo je Šrajeg.
Rekao je da je jedan broj zaposlenih prošao obuku u Nemačkoj, kao i da je saradnja sa u oblasti dualnog obrazovanja doprinela realizaciji ove investicije.

Šrajeg je naveo da će MTU centar u Srbiji biti jedan od najmodernijih u svetu.

Ovo je važan projekat za Nemačku i za avijaciju u svetu, ocenio je koordinator Vlade Nemačke za vazduhoplovstvo i svemirski program Tomas Jarkombek.

On je preneo pozdrave i zahvalnost sekretara za ekonomske poslove Nemačke Petera Ofmajera predaedniku Vučiću za podršku koju je pružio projektu kompanije MTU.

- Vidim da imate vrlo mnogo veštih, sposobnih radnika koje ćete moći da obučite na Vazduhoplovnoj akademiji, što je veoma važno - rekao je Jarcombek.

- Od Mihaela Šrajega sam čuo da je bio impresioniran vašim prethodnim rezultatima i sada će doći do još jednog skoka u tom pravcu po pitanju obrazovanja - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Novoj Pazovi, na početku radova na izgradnji fabrike za , da će ta fabrka doneti velike promene i mnogo značiti ne samo za Pazovu, već i Beograd, Srem i celu Srbiju.

- Reč je o kompaniji koja prednjači u avioindustrji. Tri godine mi razgovaramo o ovome i sanjamo ovaj dan. Svakih pet dana samo pratili izveštaje da vidimo kakva je sitaucja sa MTU - šta smo učinili i šta treba još da ubrzamo - naveo je Vučić.

Predsednik ističe da će Nova Pazova, koja ima nezasposlenost ispod 5%, dodatno povećati zaposlenost, kao i da će imati mnogo više prihoda za izgradnju puteva i lokalne i komunalne infrastrukture.

Vučić je kazao da će deca u okviru dualnog obrazovanja moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avioindustriji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.