NavMenu

Uskoro gradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom na području Raške, Novog Pazara i Tutina - Za izradu projekta 20 miliona dinara

Izvor: eKapija Petak, 02.07.2021. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)Ilustracija
Opštine Raška, Tutin i Novi Pazar uskoro bi mogle da dobiju regionalni centar za upravljanje otpadom koji će obuhvatiti funkcije prikupljanja, odlaganja i prerade otpadnih materija na teritoriji ove tri opštine.

Opština Raška upravo je raspisala tender za izradu projektno tehničke dokumentacije koja će definisati budući sitem.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, projekat obuhvata tri dela:
  • Izradu studije opravdanosti sa idejnim rešenjem
  • Izradu idejnog projekta i
  • Izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu

Idejno rešenje se izrađuje kao deo urbanističkog projekta sa ciljem urbanističko-arhitektonske razrade lokacije zajedno sa izradom studije opravdanosti koja vodi ka davanju odobrenja za izgradnju nadležnih organa.

- Idejno rešenje se izrađuje za potrebe pribavljanja lokacijskih uslova i kao deo urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije.Idejno rešenje je sastavni deo lokacijskih uslova, odnosno uslova za projektovanje i priključenje. Osnovni cilj izrade Studije opravdanosti je elaboracija relevantnih podataka i analiza, na osnovu kojih bi odgovarajući državni organi i investitor mogli da donesu odluku o davanju odobrenja za izgradnju, radu i pružanju finansijske podrške za realizaciju konkretnog projekta - navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

Nakon izrade idejnog rešenja pristupiće će se formulisanju idejnog projekta kojim se određuju namena, položoaj, kapacitet, tehničko-tehnološke i funkcionalne karakteristike. U okviru rešenje biće opisano izvođenje budućih građevinskih radova na objektu, kao i radova koji su neophodni da se centar za uprvljanje otpadom privede svojoj nameni.

Na kraju, izradiće se studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja, kako se navodi u dokumentaciji, mora da zadovolji direktive Evropske unije o zaštiti životne sredine u skladu sa kojima se izvodi realizacija celokupnog projekta.

Bivši ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je još 2018. godine izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom, a u ovim trenucima se kreće sa konkretnim koracima u otpočinjanju realizacije ove vrlo važne investicije koja će služiti očuvanju prirode na području tri opštine.

Vrednost tendera za izradu projektno tehničke dokumentacije iznosi 20 miliona dinara, a sve neophodne detalje možete pogledati OVDE.

N. Ignjatović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.