NavMenu

Počinje istraživanje podzemnih voda za liniju 1 BG metroa

Izvor: eKapija Petak, 02.07.2021. 09:05
Komentari
Podeli
Trase planirane linije 1 i linije 2 Beogradskog metroa prema Prethodnoj studiji opravdanosti (Foto: Egis)Trase planirane linije 1 i linije 2 Beogradskog metroa prema Prethodnoj studiji opravdanosti
JKP Beogradski metro i voz raspisalo je javnu nabavku za izradu Studije interakcije linije 1 beogradskog metroa i podzemnih voda.

Predmet Studije odnosi se na prvu fazu izgradnje linije 1 beogradskog metroa, od stanice Železnik do stanice Karaburma, u dužini od 16,7 km, na kojoj će biti izgrađeno 16 stanica.

Prva faza obuhvata:

• 2,3 km deonice na zemlji sa 2 stanice,
• 2,8 km deonice plitko ispod zemlje (Cut & Cover) sa 2 stanice i
• 11,6 km deonice duboko ispod zemlje - tunelski ("TBM", "NATM") sa 12 stanica.

Rok za podnošenje ponuda je 21. jul 2021, a više detalja pogledajte OVDE.

Prema projektnom zadatku sa aspekta sagledavanja morfoloških, geoloških, hidrogeoloških i geotehničkih uslova, i u skladu sa tim različitih tehnologija izgradnje, prva faza linije 1 metroa podeljena je na šest deonica.

Deonica 1 Železnik-Makiš se nalazi u okviru Makiškog polja i ukupne je dužine 2.300 m. Na ovoj deonici trasa metroa je nadzemna, i na njoj se nalaze dve stanice: Železnik i Makiš.

Deonica 2 Makiš-Bele vode se takođe nalazi u okviru Makiškog polja, ali je u pitanju trasa metroa koja će raditi po tehnologiji Cut & Cover. Dužina deonice je 2.200 m i na njoj će se nalaziti dve stanice: Žarkovo i Bele vode.

Deonica 3 Bele vode-Most na Adi se nalazi na višem terenu Banovog Brda, od Belih voda do Mosta na Adi. Ukupna dužina deonice je 4.100 m i u okviru nje će se nalaziti tri stanice: Trgovačka, Požeška, Pijaca "Banovo brdo". Trasa metroa će raditi po tehnologiji dubokog iskopa (TBM).

Deonica 4 Most na Adi-Savski trg nalazi se na nižem terenu, od Mosta na Adi do Savskog trga. Ukupna dužina deonice je 3.600 m i u okviru nje će se nalaziti tri stanice: Most na Adi, Sajam, Most Gazela. Trasa metroa će raditi po tehnologiji dubokog iskopa (TBM).

Deonica 5 Savski trg-Francuska ulica nalazi se na višem terenu od Savskog trga do Francuske ulice. Ukupna dužina deonice je 1.600 m i u okviru nje će se nalaziti dve stanice: Savski trg i Trg Republike. Trasa metroa će raditi po tehnologiji dubokog iskopa (TBM).

Deonica 6 Francuska ulica-Karaburma nalazi se na nižem terenu od Francuske ulice do Karaburme. Ukupna dužina deonice je 3.200 m i u okviru nje će se, prema projektom zadaktu koji je stastavni deo tenderske dokumentacije nalaziti četiri stanice: Francuska ulica, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma. Podsetimo, početkom godine Stanko Kantar, direktor JKP Beogradski metro i voz najavio je da je lokacija stanice "Francuska" pomerena, te da će biti ispod Bajlonijeve pijace.

- Sama lokacija je atraktivnija, i skraćuje trasu metroa za 300 metara. Time će se izbeći novoizgrađeni objekti koji su fundirani na šipovima i udaljiće se trasa od Dunava, a ulazi se u povoljnije geološke slojeve tla za izgradnju - rekao je Kantar ranije.

Prva deonica trase metroa radiće se u dubokom iskopu (TBM), dok će završni deo u nivou Karaburme biti u plitkom iskopu (Cut & Cover).

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.