NavMenu

Obveznice Srbije uključene u J.P Morgan indeks - Na radaru za potencijalna ulaganja

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.07.2021. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Obveznice Republike Srbije zvanično su uključene u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index). Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.

- Ovo je veliki uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu. J.P Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala. Srbija je danas zemlja koja ima poverenje u međunarodnom investicionom okruženju - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da je Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P Morgan Index, i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

- Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index. Na ovaj način se otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore - naveo je ministar i dodao da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260% u odnosu na januar, pre nego što je J.P Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je rekao i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija vrši u pogledu razvoja tržišta kapitala, a čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

- Ovakva strategija se po prvi put donosi, a cilj je da se ubrza razvoj tržišta kapitala, zatim da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, a što će dalje uticati i na veći rast BDP-a. Osim pomenute strategije, u proteklom periodu usvojeni su i sistemski zakoni koji su takođe usmereni ka poboljšanju razvoja tog tržišta. Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala - zaključio je Mali.

Pored GBI-EM Global Diversified Index, Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG).

U indeks su uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.