NavMenu

Raspisan novi tender za kupovinu 100 zglobnih autobusa na gas u Beogradu - U narednih pet godina u planu nabavka još 500 vozila

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.06.2021. 09:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Grad Beograd raspisao je tender za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa koji će koristiti pogon na prirodni gas, a očekivanja su da će u naredna tri meseca biti izabrana kompanija od koje će Grad kupiti vozila kako bi do kraja godine bila započeta isporuka autobusa, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Rok za podnošnje ponuda je 3. avgust 2021. godine, a više detalja pogeldajte OVDE.

GSP Beograd, inače je početkom marta već jednom raspisao javnu nabavku za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa, ali je u maju taj postupak obustavljen.

Prethodnom javnom nabavkom koja je obustavljena predviđena je nabavaka novih niskopodnih zglobnih autobusa. Svi autobusi, kako je tada navedeno moraju biti iste marke i istog tipa. Model koji ponuđač nudi mora biti proizveden u serijskoj proizvodnji.

- Pod terminom nov autobus podrazumeva se nekorišćen autobus proizveden u 2021/22. godini, sa celokupnom novom konstrukcijom i ugrađenim potpuno novim agregatima, sklopovima, podsklopovima, delovima i drugim ugradbenim stavkama. Vozilo ne sme imati više od 2.000 pređenih km prilikom primopredaje - piše u dokumentaciji.

Dodaje se da se zahteva ugradnja standardnog priključka za punjenje gasa tipa NGV 2, montiranog u zadnjem delu sa desne strane vozila. Kapacitet boca za skladištenje komprimovanog gasa na autobusu treba da omogući autonomnost, odnosno eksploataciju do narednog punjenja gasom od minimum 450 km, mereno po metodi SORT II.

Uz autobuse se nabavljaju i dijagnostički uređaji i oprema, a predviđena je i obuka kadrova i tehnička podrška tokom garantnog perioda. Rok za isporuku je od 250 do 330 dana od zaključenja ugovora.


Menja se način finansiranja?

U obrazloženju odluke o obustavi postupka prethodne javne nabavke, vredne 3,6 milijardi dinara bez PDV-a, navodi se da je utvrrđeno da bi "predviđeni vid finansiranja predmetne javne nabavke za naručioca bio nepovoljan."

- Uzimajuću u obzir i ekološke pogodnosti vezane za projekat tzv. "zelene linije" koje bi naručilac mgao da iskoristi u narednom periodu proizilazi da će iste obezbediti finansijske olakšice i uštede u budžetu kroz povarćaj dela investicije. Imajući u vidu gore navedeno, kao i da je naručilac, nakon pokretanja postupka predmetne javne nabavke dobio informativnu ponudu sa povoljnijim vidom finansiranja, u cilju obezbeđivanja ekonomičnijeg trošenja javnih sredstava, poštujuću načelo ekonomičnosti i efikasnosti, doneta je odluka da se obvustavi postupak javne nabavke - stoji u obrazloženju.


U planu novi autobusi i trolejbusi

- Planiramo da u narednih pet godina kupimo još 500 autobusa na prirodni gas, među kojima će biti zglobni, ali i solo autobusi. Svake godine Grad će kupovati po 100 autobusa, kako bismo do 2027. godine imali kompletan vozni park autobusa koji koriste prirodni gas ili pogon na električnu energiju - rekao je Vesić.

Naglasio je da će Grad nastaviti sa kupovinom električnih autobusa, kao i trolejbusa.

- Prema sadašnjim planovima, naredne godine Grad bi trebalo da kupi 40 trolejbusa. Do 2028. godine, kada bude proradila prva linija metroa, odnosno do 2030. godine, kada bude proradila i druga linija metroa, Beograd će imati javni prevoz u kojem nema vozila koja koriste dizel gorivo - rekao je Vesić.

I. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.