NavMenu

Nekadašnji vojni aerodrom Željava kod Bihaća mogao bi da postane poslovna zona

Izvor: eKapija Petak, 25.06.2021. 15:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Prilikom nedavnog sastanka članova Predsjedništva BiH i premijera FBiH sa predsjednikom turske grupacije Koč holding navedeno je kako je prvom čovjeku te grupacije Tameru Hašimoluu, predstavljena mogućnost ulaganja u poslovnu zonu u Unsko-sanskom kantonu.

Na pitanje eKapije postavljeno Vladi FBiH o kom lokalitetu se radi rečeno je da je predstavljen lokalitet nekašnjeg aerodroma Željava kod Bihaća.

- Aerodrom Željava, čija je izgradnja bila najskuplji projekat bivše Jugoslavije, predstavlja jedan od najvećih neiskorištenih ekonomskih potencijala u Federaciji BiH. Radi se prostoru od 9 miliona kvadratnih metara koji je u potpunosti u državnom vlasništvu i koji je manje od deset kilometara udaljen od graničnog prijelaza Izačić, pa tako i tržišta Evropske unije od 450 miliona potrošača - kažu iz Stručnog tima u Uredu premijera FBiH.

Navode kako skoro tri četvrite ukupnog izvoza ide na ovo tržište i da Bosna i Hercegovina zahvaljujući posebnom sporazumu s Evropskom unijom može da izvozi skoro bez ikakvih ograničenja.

- Zbog svoje lokacije, navedeni kompleks je izuzetno povoljan za formiranje jedne moderne poslovne zone u kojoj bi se mogle odvijati funkcije robnog terminala, slobodne carinske zone kao i niza drugih pratećih sadržaja kao što su špediterski poslovi, bankarsko-garancijski poslovi, privremeni uvozi i dr.

Da bi se ovaj prostor stavio na raspolaganje privrednom razvoju Federeacije BiH, premijer Fadil Novalić je pokrenuo inicijativu izgradnje savremene poslovne zone kako bi se dodatno podstakao izvoz i pomoglo ekonomskom razvoju Unsko-sanskog kantona, ujedno brinući o prirodnim ljepotama ovog kraja.

- Iako se trenutno radi samo o ideji, Vlada Federacije BiH je već izdvojila sredstva za igradnju moderne saobraćajnice i zaobilaznice kojom bi se Bihać povezao sa graničnim prijelazom Izačić, te 25 mil KM ovogodišnjim budžetom za početak izgradnje aerodroma u Bihaću - zaključili su iz Ureda premijera FBiH.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.