Izvor: Politika | Sreda, 23.06.2021.| 17:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Divlja gradnja na Tari jača od krivičnih prijava

Tara
Tara (Foto: Aleksandar Parezanović)
Da li zaštićenoj i prostranoj Tari, do sada uglavnom pošteđenoj divlje gradnje, preti neslavna sudbina nekih drugih turističkih planina preizgrađenih u pojedinim područjima? Sudeći po najnovijim dešavanjima, i to je moguće budući da graditelji nelegalnih objekata na Tari u poslednje vreme ne haju ni za krivične prijave koje zbog tih nedozvoljenih rabota podnosi JP Nacionalni park Tara.

Podižu takvi svoje vikendice usred prostora ove planinske lepotice koji za gradnju nisu predviđeni. Raste ovde iz dana u dan broj novih nelegalnih gradilišta. Možda i zato što sporo ide procesuiranje tih nezakonitosti, protiv kojih nacionalni park nadležnima podnosi krivične prijave kako bi se u korenu sasekli ovakvi pokušaji i od urbanizacije sačuvala najšumovitija planina nazvana "pluća Srbije".

Minule zime Politika je pisalada je Služba nadzora Nacionalnog parka Tara na tom području za samo tri meseca, od novembra prošle do februara ove godine, registrovala osam slučajeva divlje gradnje vikend-objekata koja je, i pored opomena, nastavljena. Tri su u drugoj zoni zaštite (na području katastarske opštine Beserovina), dok se ostalih pet podiže na parcelama koje se zvanično vode kao šume i pašnjaci (u katastarskim opštinama Beserovina i Konjska Reka). Nisu to preveliki objekti: najveća tri (na istoj su parceli, a grade ih različiti investitori) imaju istovetnu osnovu 10 sa 10 metara.

– Nadležne službe JP Nacionalni park Tara podnele su osnovnom javnom tužiocu u Užicu krivične prijave protiv svakog od pojedinačnih investitora ponaosob, a obavestile su i građevinsku inspekciju opštine Bajina Bašta, kao i Republičku građevinsku inspekciju sa sedištem u Užicu – saopšteno je tada, uz napomenu da su se investitori tih objekata, građenih s namerom izdavanja za turiste, oglušili na opomene i upozorenja.

Problem je lokacija tih vikendica: neke su u drugoj zoni zaštite, gde po Zakonu o zaštiti prirode ne može biti dozvoljena gradnja niti slične aktivnosti. Inače, u okviru Nacionalnog parka Tara može se graditi samo u skladu s važećim planskim dokumentima (Prostorni plan područja posebne namene, urbanistički planovi za konkretne mikrolokacije) pa se i dozvole izdaju na osnovu njih.

Posle tog saopštenja NP Tara i preduzetih koraka nelegalni graditelji se, izgleda, nisu previše zabrinuli. Rade svoje, a novi se priključuju, divlja gradnja je izraženija. No ne odustaju ni službe nacionalnog parka. Ovih dana su novim saopštenjem ukazali na ishod podnošenja krivičnih prijava za pomenute slučajeve divlje gradnje i, nažalost, sve ozbiljniju situaciju.

Na osnovu podnetih prijava za šest objekata, za samo jedan objekat je započeo sudski proces. U međuvremenu su evidentirana 44 nova nelegalna objekta 32 investitora (uglavnom na području Zaovina, Sekulića i Osluše, to jest katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Konjska Reka). Zapisnici o nelegalnoj gradnji predati su opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje – navode sada u NP Tara, dodajući da su ovi graditelji uglavnom sa strane.

Od 32 investitora, 22 nisu s teritorije opštine Bajina Bašta. Izražena je i tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstava kako bi bile zaobiđene određene procedure i lakše se stiglo do građevinske dozvole. A nelegalna gradnja, osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta, vodi i ka estetskoj degradaciji predela, stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta – stoji u saopštenju koje je potpisao Ranko Milanović, rukovodilac Službe informisanja, prezentacije i turizma u JP Nacionalni park Tara.

Službe ovog parka, dodaje se, nastaviće da postupaju u skladu s ovlašćenjima, s tim što apeluju na ostale nadležne institucije da budu "dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura kako bi se ovom problemu stalo na put".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE