NavMenu

Nameštaj iz Kalesije ulepšao luksuzne kruzere - Kompanija Izazov nastavlja da razvija visokokvalitetne proizvode

Izvor: eKapija Sreda, 23.06.2021. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: Izazov)
Zaista nam je zadovoljstvo pohvaliti se činjenicom da smo u maju ove godine sa našim proizvodima opremili luksuzni kruzer Adriatic King, što za nas predstavlja veliki uspeh i jedan iskorak u proboju na tržišta takve vrste. Takođe trenutno smo u fazi proizvodnje nameštaja, u manjoj ili većoj meri, za još tri kruzera koja su isto tako luksuzna i nadamo se istom uspehu, kaže za eKapiju Senad Imamović iz kalesijske fabrike nameštaja Izazov, čiji su modeli oplemenili luksuzne kruzere.

Do saradnje je, kaže, došlo u 2020. godini, nakon što su uvideli da bi mogli imati određene prednosti i odlučili su da se usmere na malo zahtevnije projekte, povećali su marketing aktivnosti u tom smeru, što je i urodilo plodom.

- Bilo nam je jako zanimljivo raditi na ovom projektu. Opremiti jedan kruzer luksuznim nameštajem je velik izazov, prvenstveno zbog uslova koji se moraju obezbediti u pogledu osetljivosti na vlagu, preciznosti, kvaliteta, a naročito udobnosti i elegancije. Konstantno pomeranje proizvodnih granica, povećanje naše elestičnosti u proizvodnji, usavršavanje i obuka stručnih radnika do sada je uvek rezultirala našim zadovoljnim kupcima i to je u suštini ono što nas inspiriše.

Fabrika Izazov proizvodi masivni nameštaj od punog drveta, pločasti, kao i tapacirani namještaj. Nude širok spekar proizvoda, od predsoblja, dnevnih soba, spavaćih soba, dečijeg programa, trpezarija, kuhinja pa sve do kupatilskog nameštaja. U mogućnosti su skoro sve njihove proizvode izrađivati "po meri" i "želji" kupaca.

Takođe, Izazov nudi i usluge projektovanja, izrade idejnih rjšenja te opremanja nameštajem i dekoracijama svih vrsta ugostiteljskih objekata, poslovnih prostorija ili sličnih objekata koji imaju potrebu.

Imamović kaže da u Izazovu mogu izrađivati proizvode po specifičnim merama i zahtevima kupaca, prema projektima ili predlozima dizajnera, njihovim nacrtima, skicama i slično, što im daje značajnu širinu i prostor da odgovore na veliki broj zahtjeva.

- U proteklom periodu smo radili na opremanju velikog broja hotela, restorana, kancelarija, poslovnih prostora i raznih vrsta objekata koji su iskazali potrebu, što u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu. Zapošljavamo 160 radnika i imamo tendenciju konstantnog rasta broja zaposlenih. Imamo jako dobru saradnju sa domaćim dizajnerima kao i sa dizajnerima iz zemalja u okruženju. Trudimo se da odgovorimo na veliki broj upita te da neprestano pronalazimo inovativna rješenja u pogledu specifičnih zahtjeva koja se nameću. Nadamo se da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti – ističe naš sagovornik.

Proizvodnja se odvija u fabrici u Kalesiji. Fabrika se prostire na oko 6.000 m2 proizvodnog prostora te je opremljena najsavremenijim CNC mapinama marke Biesse. Takođe, na lokaciji gdje je fabrika posjeduju oko 2.000 m2 skladišnog prostora.

- Sirovine većinom nabavljamo od dobavljača sa kojima poslujemo duži niz godina te imamo uhodan sistem nabavke i isporuke glavnih sirovina. Važno je napomenuti da naši dobavljači moraju imati odgovarajuće sertifikate i standarde o kvaliteti - ISO 9001, FSC CoC - jer to predstavlja uslov kod većine kupaca na inostranim tržištima.

(Foto: Izazov)


Izvoz širom Evrope

Izazov poseduje sospteven salone nameštaja u Kalesiji i Tuzli. Njihovi proizvodi se mogu pronaći u svim bolje opremljenim salonima u Bosni i Hercegovini, kao i kod zastupnika u zemljama u okruženju. Takođe, izvoze nameštaj u Austriju, Nemačku, Švajcarsku, Francusku i ostale zemlje zapadne Evrope.

Što se tiče izlaganja robe na sajmovima nameštaja, Imamović smatra da je to dobar način prezentacije proizvoda, te na taj način iz prve ruke dobijaju informaciju da li je proizvod prihvaćen od strane kupaca.

- U poslednje vjeme, nažalost, samovi namještaja u Bosni i Hercegovini i u zemljama okruženja su sve slabije posećeni, pa smo kao proizvođači primorani da se okrenemo više aktivnostima koji podrazumevaju oglašavanja putem društvenih mreža i slično. Planiramo da u narednoj godini učestvujemo na sajmu nameštaja u Kelnu, te se nadamo da ćemo imati uspeha.


Planovi

Naš sagovornik kaže da će narednom periodu poseban izazov biti upravljanje ljudskim resursima, s obzirom na to da usled političke situacije u državi gube veliki broj obučenih stručnjaka koji emigriraju u zemlje zapadne Evrope, a takođe imaju i neusklađenu obrazovnu politiku sa potrebama tržišta.

- U toku 2020. godine kao posledicu pandemije imali smo pad prometa u ukupnom iznosu za oko 12% . Bitno je napomenuti da u 2020. godini usled pada potražnje nismo otkazali ugovor nijednom zaposlenom, dakle, održali smo isti broj radnika i pored činjenice da je u mesecima pandemije većina proizvodnje vršena za zalihu.

U narednom periodu cilj im je da održimo stopu rasta iz prethodnih godina prije pandemije. U budućnosti planiraju da ponude visokokvalitetne proizvode koji će ispuniti očekivanja najzahtjevnijih kupaca.

- Takođe plan nam je da jos više uđemo na tržište opremanja luksuznih objekata, poput jahti, kruzera, hotela i sličnog, jer smatramo da jedino kroz konstantno napredovanje u kvalitetu i dizajnu možemo pronaći inspiraciju za dalji razvoj i napredak.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.