Izvor: Pregled | Utorak, 06.12.2005.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska "Exotica" najveći domaći izvoznik zrnastog voća i povrća

Kompanija „Exotica“ sa godišnjim uvozom od 5.000 tona zrnastih (kikiriki, badem, lešnik, pistaći, indijski orah, kokosovo brašno, mak, susam, urma, leblebija, orah, sočivo) i sušenih proizvoda (smokve, kajsije, grožđe) najveća je u svojoj branši na domaćem tržištu. „Exotica” export-import d.o.o. je osnovana pre deceniju i po i registrovana za trgovinu na veliko i malo zrnastim proizvodima (kikiriki, susam, kokosovo brašno, orah, lešnik), kao i sušenim voćem i povrćem.

U 2003. godini uz uvoz proizvoda iz više zemalja sveta, firma je otpočela i proizvodnju, odnosno, pečenje i pakovanje zrnastih proizvoda u sopstvenom aranžmanu. Da bi se realizovao taj projekat bilo je neophodno obezbediti opremu (mašine) za pečenje i pakovanje proizvoda, što je već u prvoj poslovnoj godini povećalo promet za 81 odsto, a profit - nekoliko puta. Upravo zahvaljujući ovakvom načinu poslovanja zaključen je i povoljan ugovor sa nemačkom firmom „METRO” koji je jedan od glavnih distributera ovih proizvoda.

Firma je prilikom osnivanja imala iznajmljene prostorije, kancelarijske, magacinske i svega tri zaposlena radnika. Posle nekoliko godina uspešnog rada promet je višestruko povećan, delatnost je proširena, značajno je porasla i dobit, a sve je to učinjeno zahvaljujući zaposlenima, kojih je trenutno 40 ili deset puta više nego na početku. I tu nije kraj progresu ove male porodične kompanje, jer su se 1. januara ove godine uselili u novi objekat od preko 1.300 kvadratnih metara i pored koga je 3.600 kvadrata otvorenog skladišnog prostora. U novim prostorijama imaju hiljadu kvadrata proizvodnog i magacinskog, plus 300 kvadrata poslovnog/kancelarijskog prostora. I sve to u neposrednoj blizini centra grada - na Vilinim vodama, u „Luci Beograd“.

Porodično preduzeće „Exotica“ trenutno je najveći uvoznik navedenih zrnastih proizvoda, kao i sirovog i sušenog voća i povrća. Godišnje uveze preko 5.000 tona proizvoda, od čeka petina ili 1.000 tona „otpada“ na sirovi kikiriki, a oko 10 odsto ili 400 tona na susam. „Exotica“ je dobila zastupništvo poznatih i renomiranih svetskih kompanija, poput firme „Elmas” iz Turske (od koje uvozi sušene smokve i kajsije), odnosno, „Amar International“ iz Indije. Zrnasto voće i povrće, sirovo i sušeno, uvoze sa mnogih meridijana, odnosno, iz desetak zemalja sveta, pored Turske i Indije, još i iz Kine, Filipina, Šri Lanke, Malezije, Singapura, Irana, Tunisa, Brazila, SAD-a, Velike Britanije,...

„Exotica“ svoju robu plasira preko postojeće trgovačke mreže, mada ćemo uskoro imati i sopstveni maloprodajni objekat, ali u startegiji razvoja ne planiraju maloprodajnu mrežu. Nihovi najznačajniji kupci su fabrike slatikiša i konditorskih proizvoda poput beogradskog „Soko Štarka”, „Banata”, Vršac, „Pionira”, Subotica, ali i najveći trgovački lanci (Metro, Merkator, Maxi diskonti), odnosno, velike i male trgovačke radnje.

(Foto: b)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.