Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.06.2021.| 17:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

UNCTAD: Priliv stranih direktnih investicija u Srbiji 3,44 mlrd USD

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Maklay62)
Srbija je privukla 3,44 mlrd USD stranih direktnih investicija (SDI) u 2020. godini, što je za preko 50% više od ukupnih stranih direktnih ulaganja u Jugoistočnoj Evropi u godini pandemije kovid-19 koja su dostigla 6,11 mlrd USD, prema današnjem izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Prema dokumentu UNCTAD-a, Srbija zauzima treće mesto među ekonomijama u tranziciji po prilivu SDI u prošloj godini, a ispred nje su Rusija sa iznosom od 9,7 mlrd USD i Kazahstan sa 3,9 mlrd USD.

Globalni tokovi SDI su lani opali za 35%, pri čemu su ova ulaganja, kako piše u "Izveštaju o svetskim investicijama za 2021. godinu" tela UN za trgovinu i razvoj sa sedištem u Ženevi, pala na 998,9 mlrd USD sa 1,5 biliona USD prethodne godine, usled globalne zdravstvene krize i mera zatvaranja ekonomija širom sveta.

Ulaganja u razvijene privrede su više nego prepolovljena, na 312 mlrd USD.

U SAD su strane direktne investicije pale za 40%, ali su uprkos tome ponovo privukle najveći iznos od ukupno 156,32 mlrd USD, u Evropi je zabeležen pad od čak 80%, na 72,5 mlrd USDa, u Rusiji pad iznosi 59,8%, a u Srbiji 19%.

Tokovi SDI ka ekomijama u razvoju u Aziji bili su otporniji, a Kina je čak zabeležila rast priliva stranih ulaganja za 6%, na 149 mlrd USD.

U poglavlju posvećenom Srbiji, UNCTAD navodi da je kriza kovid-19 posebno uticala na reinvestiranje dobiti, te da su se mere zatvaranja odrazile na izvozno orijentisane aktivnosti, jer su problemi u globalnom lancu vrednosti (GVC), čiji su sastavni deo postala srpska preduzeća, doveli do poremećaja u proizvodnji.

Proizvodnja je bila sektor koji je najviše pogođen padom SDI, uključujucki industriju mašina i opreme, metalurgiju i industriju gume i plastike. Uprkos poremećajima u trgovini i GVC, automobilska industrija je i dalje registrovala izvesnu ekspanziju, poput fabrike Magna Siting i kompanije Koper Tajer & Raber (Cooper Tire & Rubber, iz SAD).

Dodaje se da je u sektoru usluga pad SDI takođe uticao je na širok spektar aktivnosti.

U izveštaju se navodi da je Razvojna agencija Srbije (RAS), koja, kako se ističe, pođednako promoviše domaće i strane investicije, iskoristila svoje podsticaje i programe promocije kao odgovor na pandemiju.

U okviru programa RAS-a za sufinansiranje investicionih projekata, tokom 2020. godine je potpisano 20 ugovora sa kompanijama koje planiraju da ulože oko 1,4 mlrd USD i stvore blizu 5.000 radnih mesta, konstatuje UNCTAD.

Takođe su, nastavlja ovo telo UN, uvedeni novi alati za očuvanje atraktivnosti slobodnih ekonomskih zona, uključujući mere zdravstvene zaštite, smanjenje zakupnina i prelazak na transakcije i sastanke na mreži što je više moguće.

Pandemija je takođe delovala kao katalizator za ubrzanje Programa za razvoj mreže dobavljača, započetog 2019. godine, koji je namenjen poboljšanju benefita za SDI.

Iako u fokusu unapređenja investicija ostaju kapitalno intenzivni projekti, posebno u automobilskom klasteru, u Srbiji je primetan pomak sa aktivnosti sa nižom dodatom vrednošću na projekte koji se odnose na inovacije, segmente visoke tehnologije (hi-tech), digitalizaciju i istraživanje i razvoj, zaključuje se u izveštaju UNCTAD-a.

UNCTAD očekuje da će u tekućoj godini globalne SDI biti deliumično nadoknađene zahvaljujući oporavku u Aziji.

Od zemalja na regionu, strana direktna ulaganja u Hrvatskoj su dostigla prošle godine 1,3 mlrd USD, u Albaniji 1,1 mlrd USD, u Sloveniji i Cnoj Gori po 529 mil USD, u Bosni i Hercegovini 371 mil USD, a u Severnoj Makedoniji 274 mil USD.

Ukupna strana direktna ulaganja u ekonomijama u tranziciji iznosila su samo 24,16 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE