NavMenu

CTP nastavlja put ka potpunoj eliminaciji emisije ugljen dioksida i to do kraja 2021.

Izvor: Promo Petak, 18.06.2021. 12:05
Komentari
Podeli
BREEAM sertifikovan objekat NBC2 u okviru najvećeg industrijskog parka CTPark Beograd Sever

Holandska firma CTP Invest je vodeći vlasnik i operator poslovno-industrijskih parkova u Centralno-Istočnoj Evropi. Portfolio kompanije obuhvata preko 6,3 miliona kvadrata poslovno-industrijskog prostora u 7 zemalja širom CEE, u kojima se nalazi preko 700 renomiranih klijenata iz raznih industrija, kao što su Continental, Tehnomanija, BMTS, Yanfeng, Lidl, Flux Systems, Mercata VT.

Od početka poslovanja u Srbiji u septembru 2017. godine, CTP je pokrenuo brojne projekte i trenutno u svom portfoliju poseduje 7 objekata, dok je još 6 objekata u fazi izgradnje, odnosno projektovanja, čime je došao do ukupne površine od 355.000 kvadrata prostora u 13 objekata. Ovo kompaniju dovodi na lidersku poziciju na Tržištu Industrijskih nekretnina u Srbiji, sa preko 64% tržišnog učešća i indeksom popunjenosti prostora od 96%.

Uz značajne investicije i tri industrijska parka u Beogradu (CTPark Beograd Sever, CTPark Beograd Zapad i CTPark Beograd Centar), Novom Sadu – CTPark Novi Sad i Kragujevcu – CTPark Kragujevac, kompanija je sada nastavila sa širenjem svog portfolia i privodi kraju izgradnju drugog objekta u okviru najvećeg industrijskog parka u Srbiji koji će tržištu ponuditi dodatnih 30.000 m2 prostora premijum A klase, dok je za objekat NBC3, od 26.000 m2, CTP u fazi ishodovanja građevinske dozvole, koja se očekuje do kraja juna 2021. godine. Nakon uspešno izgrađenog i izdatog prvog objekta NBC2 od 20.000 m2, akvizicije objekta Eyemaxx Beta od 30.000 m2, zajedno sa dodatnim zemljištem sa potencijalom za izgradnju od 15.000 m2, CTPark Beograd Sever je trenutno najveći u Srbiji sa površinom od 115.000 m2, dok ne dođe do realizacije novog projekta od strane CTP-a - CTParka Beograd Centar, sa 130.000 kvadrata prostora na 27,5 ha zemlje, koji će se nalaziti na premijum lokaciji na samo 5 km od centra Beograda i 5 km od Aerodroma Nikola Tesla.

CTP je trenutno jedina kompanija u Srbiji i Centralno-Istočnoj Evropi koja je svoj celokupni portfolio sertifikovala BREEAM-om, i to sa visokim ocenama energetske efikasnosti, ali će i sertifikovati i sve buduće objekte koje se budu razvijali.

(Foto: CTP Invest)

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) je jedan od najvažnijih sistema rangiranja za zelene zgrade koji je uspostavljen još 1990. godine u Velikoj Britaniji. Tokom godina BREEAM standard je proširen tako da se sada primenjuje i u Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Evropi, Australiji i delom u Africi.

BREEAM sistem rangiranja koristi priznata i utvrđena merila za procenu tehničkih karakteristika, dizajna, izgradnje i upotrebe objekta. Merila uključuju aspekte u vezi sa energijom, korišćenjem voda, unutrašnjom sredinom, zagađenjem, transportom, materijalom, otpadom, ekologijom i procesom upravljanja.

Svi objekti kompanije CTP Invest koji su konkurisali za BREEAM sertifikat, bili su ocenjivani za energiju (potrošnju energije i emisiju ugljen dioksida), upravljanje, zdravlje i unutrašnjost (buka, svetlost, unutrašnji parametri koji utiču na kvalitet života), transport (emisija ugljen dioksida), voda (njena potrošnja i efikasnost), materijali (uticaj građevinskih materijala na okolinu, emisija ugljen dioksida, njihov vek trajanja), otpad (minimalizacija otpada, efikasnost u korišćenju resursa tokom gradnje), namena zemljišta, zagađenje (uticaj na okolinu), ekologija (unapređenje lokacije, ekološka vrednost).

Iz kompanije CTP poručuju da njihovi klijenti, odnosno zakupci zahtevaju efikasnije i održivije objekte, pogotovo u periodima kad cena energije raste, te da je dužnost CTP da implementira programe za smanjenje potrošnje energije, unapređenje tehnologije, poboljšanje građevinskih standarda najnovijim tehnologijama energetske efikasnosti, ulaganje u zelenilo u CTParkovima, kao i ulaganje u tehnologije koje povećavaju efikasnost objekata. Dodatno, iz kompanije poručuju da su ovim korakom želeli da dodatno potvrde njihovu orijentaciju da grade "zelene" i ekološki održive objekte, što je izuzetno važno za budućnost, kako izgradnje tako i životne sredine.

Budući da objekti CTP uključuju veoma visoke standarde - u pogledu metoda gradnje i procesa, korišćenih tehnologija i korišćenih materijala – CTP Invest je kao naredni korak u dokazivanju važnosti energetske efikasnosti i održivost životne sredine uspešno pokrenuo i završio proces sertifikacije objekata koristeći BREEAM sistem sertifikacije.

Direktor kompanije CTP za Srbiju, Vlatko Đuriček je iskoristio priliku da se zahvali zahvali svom timu, spoljnim saradnicima i klijentima na omogućavanju ovakvog uspeha i ističe da je CTP otvoren za saradnju kako sa malim i velikim domaćim kompanijama, tako i sa inostranim partnerima, kao i da kompanija ima dugoročne planove u Srbiji i veliku zainteresovanost za dalja ulaganja

- Sa našim klijentima stvaramo dugoročna partnerstva, mi ne gradimo samo objekte, već gradimo partnerstva, a isporučujemo business smart rešenja koja ne služe samo potrebama naših klijenata, već potrebama njihovih zaposlenih, kao i potrebama lokalnih zajednica.

Pogledajte u PDF fajlu sertifikat:





Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.