NavMenu

Vlada ne planira privatizaciju EPCG - Pronaći strane partnere za ulaganje u obnoljive izvore energije

Izvor: Mina Četvrtak, 17.06.2021. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jaroslava V/shutterstock.com)Ilustracija
Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu (EPCG), ali da treba da nađe strane partnere kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Na pitanje Pobjede da li Vlada planira u toku ove ili narednih godina privatizaciju Elektroprivrede, odnosno ulazak stranih partnera - investitora u vlasničku strukturu te najvažnije državne kompanije, te da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u EPCG, iz Vlade su odgovorili da je stav Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

Ipak, u Vladi očekuju interesovanje i zajedničko ulaganje stranih partnera i državne elektro-energetske kompanije u obnovljive izvore energije.

- Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, kao što su vetroelektrane i solarne elektrane, treba da nađe strane partnere, a koji poseduju potrebne reference, odnosno "know how", kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata - rekli su iz Vlade.

Iz Vlade su dodali da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije.

- U toj strategiji će prioritet biti takozvana zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na "zelene" energetske izvore, pa je sa tim u vezi pronalazak partnera sa kojima bi radili na projektima vezanim za implementaciju ove strategije veoma poželjan - poručeno je iz Vlade.

Iz kompanije Elektroprivreda je nedavno saopšteno Pobjedi da u njihovoj viziji razvoja dominira razvoj obnovljivih izvora energije i da je kompanija ubrzala dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vetroparka Gvozd i solarne elektrane Briska Gora.

- Početak izgradnje farme vetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 meseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) kako bi se obezbedila potrebna sredstva za realizaciju projekta. Nadamo se takođe da ćemo uspeti da ispoštujemo i predviđene rokove za realizaciju projekta SE Briska Gora, gde nam je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom - kazali su iz EPCG.

Oni su naveli da bi realizacijom ova dva projekta dobili dodatnih između 100 i 250 megavata (MW) instalisane snage. Iz kompanije su dodali da je planirana snaga VE Gvozd 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava.

Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

Iz Vlade su kazali da je Zakonom o privatizaciji privrede utvrđeno da se privatizacija realizuje u skladu sa godišnjim planovima privatizacije koje donosi Vlada na prijedlog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, a koji će se objaviti u sredstvima javnog informisanja.

- Plan privatizacije se priprema na osnovu predloga nadležnih organa državne uprave i državnih fondova. Još nismo dobili inicijativu za pripremu odluke o planu privatizacije za ovu godinu - kazali su Pobjedi iz Vlade.

Pobjeda piše da je prošle godine već u januaru Savet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio predlog odluke o planu privatizacije za prošlu godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.